• fotografije
  • fotografije
  • slike
  • najbolje slike
  • fototeka
ptičica: obavijesti
‘Kuba bez cenzure’ u Fotoklubu Split
snimio: Urednik
 Urednik
‘Kuba bez cenzure’ u Fotoklubu Split
U sklopu 58. Splitskog ljeta, u ponedjeljak, 16. srpnja, u 20,30 sati, u Galeriji Fotokluba Split, otvara se izložba slovenskog fotografa Arne Hodaliča nazvana ‘Kuba bez cenzure’. Izložbu će otvoriti Stipe Božić, uz pjevački nastup Slovenskog kulturnog društva Triglav, a može se pogledati do 3. kolovoza

Serija fotografija snimljena je na Kubi 2010. godine. Fotograf se usredotočuje na višeslojno istraživanje kubanske stvarnosti koja se čini kao da je zarobljena u vremenskoj kapsuli daleko od globaliziranog suvremenog društva. Kuba bez cenzure nastala je crno-bijelom tehnikom fotografskog filma, te je riječ o autorovom hommageu crno – bijeloj fotografiji. Poseban raritet izložbe čini podatak da je dio fotografija izrađen ručno fotografskim procesom iz 19. st platinotipijom (platinum print), koja omogućava dobijanje iznimno velikog dinamičkog raspona sivih i smeđih tonova.

Arne Hodalič (Ljubljana, 1955.) po zvanju profesor je biologije, a ujedno i planinar, speleolog i ronilac. Njegov fotografski, reporterski, snimateljski i spisateljski rad svjetski je poznat. Fotoreportaže Arna Hodaliča objavljivane su u mnoštvu poznatih svjetskih tjednika i časopisa, poput Animan, Geo, Figaro, Life, Stern.

Radio je i za National Geographic gdje je jedno vrijeme bio i urednik fotografije za slovensko izdanje. Svojim životnim pozivom i djelovanjem ‘dobio je titulu’ umjetnika pustolova.

Poslije brojnih samostalnih i skupnih izložbi, Arne Hodalič je svojim posljednjim projektom Kuba bez cenzure napravio odmak od svoga dosadašnjeg profesionalnog fotografskog rada za razne revije i časopise, te je kako kaže ‘napravio projekt za sebe i svoj gušt jer nije bio primoran raditi fotografije za potrebe naručitelja i prilagođavati se nečijim zahtjevima’ – na fotografski zanimljivom i svima inspirativnom otoku-državi Kubi.
Izložba fotografija Karmen Stošić
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Karmen Stošić
U organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture i Fotokluba Zagreb, u utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 14, otvara se izložba fotografija Karmen Stošić, članice Fotokluba Zagreb, pod nazivom Introverzija-Šetnja preko okvira. Izložba je otvorena do 12. srpnja 2012. godine.
Na ovoj 6. samostalnoj izložbi u posljednje dvije godine izložene su 24 fotografije iz serije koja nastaje od 2009. koja zagrebačke motive proširuje okvirima imanentnim geometriji kadra, boje, perspektive ili kretanja i položaja likova i predmeta kako bi se promijenila ili naglasila razina gledanja i doživljaja. Izložba je inspirirana pjesmom autoričinog supruga, konceptualnog pjesnika, Josipa Stošića – Introverzija: “Kada se na stvari rupa proširi preko ruba, pojavi se svijet iznutra.”,1975. i ujedno je sjećanje na treću godišnjicu njegove smrti.
Iz teksta kataloga:

“…Pri tome se odstupa od onog
što je uobičajeno naglašavajući u kompoziciji fotografiju osebujnim rezom ili kadrom onaj
izmakli trenutak koji se i inače zagubi u prosijeku horizonta ili formalnosti scene, a koji ne
želi da ljudsko oko bude tek ogledalo pejzaža ili vidika. Izraženi senzibilitet tako svjedoči o
postojanju unutarnje zakonitosti po kojima se sve to zbiva, snima, odnosno prikazuje nimalo
slučajno i nikako razdvojeno od najočitije stvarnosti.”
Kada se na stvari rupa
proširi preko ruba
pojavi se svijet iznutra.

(Josip Pepi Stošić, 1975.)

Fotografije Karmen Stošić (1961.) pokazuju ono što je najočitije, a to je da bez introverzije nema ljepote. Ne radi se pri tome ni o kakvom problemu nestvarne istinitosti, dvojnim ili kompleksnim predlošcima ili mogućnostima neke odvojene stvarnosti, već o perspektivi koja nas nagovara da razmislimo o onome što je uistinu relevantno. Pri tome se odstupa od onog što je uobičajeno naglašavajući u kompoziciji fotografiju osebujnim rezom ili kadrom onaj izmakli trenutak koji se i inače zagubi u prosijeku horizonta ili formalnosti scene, a koji ne želi da ljudsko oko bude tek ogledalo pejzaža ili vidika. Izraženi senzibilitet tako svjedoči o postojanju unutarnje zakonitosti po kojima se sve to zbiva, snima, odnosno prikazuje nimalo slučajno i nikako razdvojeno od najočitije stvarnosti.

Pack My Suitcase

Svakako je važno uočiti čistoću kojom fotografije plijene pažnju i pri tome nas istodobno ostavljajući nijemima, barem na trenutak. Dakako, onaj isti kojeg je autor pretpostavio i kao vlastitu šutnju u času kada je umetnuo sebi svojstven karakter u stvoreno djelo. Nazire se tu i neporeciva dvojba nalik onoj koja oduvijek postoji čak i u dječjim dušama, a tiče se dijalektike općeg rasporeda svijeta i nagađanja o prirodi moguće intimne simetrije, pa onda sivi neboderi stoje nasuprot šarenom kaosu ulice, ili pak obratno kuće žarkih boja razrezuju crno-bijele prikaze ljudskih tijela i njihovih sijena. Izmakli pogled otkriva težnju da i onaj pravilan raspored puste ulice i njenih svjetiljki ili pak dolazak vlaka u stanicu točno po voznom redu bude primljen i doživljen blisko, kao istaknuti prijedlog težnje koja se osvrće k tome da i izgubljena ili zaboravljena tama može još uvijek voljeti svijetlost, a i obratno.

Fotografija.hr
Izložba fotografija Mirjane Porupski
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Mirjane Porupski
U organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture i Fotokluba Zagreb , u utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture, u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 14, otvara se izložba fotografija Mirjane Porupski, članice Fotokluba Zagreb, pod nazivom – U svijetu tišine. Izložba je otvorena do 12. srpnja 2012. godine.
Fotografije su nastale u razdoblju od 2007. do 2012. godine, većim dijelom na zagrebačkoj Savici i manjim, na Jarunu. Iz većeg opusa, autorica je za ovu izložbu odabrala 26 fotografija u boji.
Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala
snimio: Urednik
 Urednik
Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala
Julien Duval i Vesna Špoljar laureati natječaja: Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg međunarodnog natječaja Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best, kojeg su činili: Vinko Šebrek, ( AFIAP), Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i Nenad Reberšak, (AFIAP,ULUPUH), odabrali su najbolje fotografije pristiglih na natječaj i dodijelili nagrade i pohvale najboljim od najboljih. Julien Duval i Vesna Špoljar su laureati ovogodišnjeg natječaja. Julienu Duvalu je pripao Gran prix za najbolju kolekciju fotografija pod nazivom – Loptica u oku, Naglavačke, te Reuben i Ban, a Vesni Špoljar Prva nagradu za fotografiju pod nazivom - Sestre.


Drugu nagradu osvojila je Tina Gavranić za fotografiju- Gravity challenge, a Treću nagradu Darko Gržin za fotografiju- Reuben-1 . Pohvale za nauspješnije fotografije su primili: Andro Galinović za fotografiju – Ima dobrovoljaca, Mario Radaković za fotografiju – U elementu, Zvonko Radičanin (EFIAP) za fotografiju- Ples sjena i Vlasta Štalekar za fotografiju - Moj naklon.


Nagrade autorima najboljih fotografija uručene u srijedu, 20. lipnja, prigodom otvorenja izložbe Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best u Galeriji zagrebačke Glavne pošte u Jurišićevoj 13. Nagrade u vidu povelje i novčanog iznosa utvrđenog posebnim pravilnikom dobitnicima je uručio predstavnik organizatora gospodin Zlatko Petrović –Pajo, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Valja reći da je ovogodišnji, 16. po redu zagrebački ulični festival Cest is d’ Best bio je ambiciozniji i opširniji od prethodnih, kako u glazbenom, likovnom i zabavnom, tako i u takmičarskom programu. U kulturno-zabavnom programu tijekom sedam dana i večeri, odnosno od 31. svibnja do 6. lipnja nastupilo je više stotina profesionalnih izvođača iz cijeloga svijeta koji su demonstrirali svoje performerske, glazbene, likovne, plesne i sportske vještine. U takmičarskom dijelu programa, organizator je otvorio čak četiri natječaja, među kojima i tradicionalni natječaj za najbolju fotografiju festivala pod nazivom: Najfotografija 16. Cest is d’ Besta. Tema natječaja bila je prostor, motivi i događanja na 16. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’ Best.

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalne fotografe iz cijeloga svijeta, dakle za stanovnike i goste Zagreba, a fotografije su se primale isključivo u digitalnom obliku. Organizator natječaja za najbolju fotografiju festivala, pored dokumentiranja događanja na festivalu, imao je za cilj i promociju fotografije, posebno dokumentarne, kao medija koji je sve više nazočan i značajan u našem društvu. Ujedno se željelo potaknuti građane Zagreba i njihove goste, a posebno članove fotografskih udruga, da se fotografijom još svestranije i kreativnije bave. Jer fotografiranje, trebalo bi biti, je stvaralački čin i nije dovoljno samo „škljocnuti“ a fotografija će doći sama po sebi.

Na natječaj se javilo 36 natjecatelja s 258 fotografija. Dvostupanjskim procesom odlučivanja Ocjenjivački sud je odabrao 50 najuspješnijih fotografija od 22 autora za izložbu, od kojih je deset pobjedničkih, kojima je dodijelio nagrade i pohvale. Nagrađeni i pohvaljeni radovi ističu se od ostalih radova prije svega po dokumentarnim, ali i po estetskim vrijednostima, tehničkoj perfekciji, po osebujnom pristupu i visokoj likovnoj kulturi autora.

Entuzijazam i rad organizacijskog tima: Dijane Nazor, Čedomila Grosa, Biljane Knebl i Senke Jurković Gros, kao i ozbiljnost, stručnost i odgovornost žirija, doprinjeli su visokom kvalitetu organizacije natječaja, žiriranja i pripreme izložbe i njenih promotivnih materijala. Ocjenjivački sud, koji je bio sastavljen od dobrih poznavatelja fotografije kao medija, imao je visoke i ujednačene kriterije, pa je time odabrao najbolje od najboljih fotografija za nagrade i omogućio posjetiteljima izložbe, da vide najbolje od prispjelih fotografija na natječaj.

Na kraju, valja posebno pohvaliti i istaći gostoprimstvo domaćina izložbe – Galeriju Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13, a posebno gospođu Andreu Zavorović, izvršnu direktoricu Uprave Hrvatske pošte, koja je prigodom svečanosti otvaranja izložbe i dodjele nagrada istakla zadovoljstvo što se Hrvatske pošte i na ovaj način uključuju u programe manifestacija međunarodnog uličnog festivala i time daju svoj doprinos u promociji kulture i umjetnosti u gradu, pa i šire.

Izložba se može pogledati do 15. srpnja, svaki radni dan od ponedjeljka do petka, u vremenu od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 13 sati.
Ulaz je slobodan.

Vinko Šebrek, AFIAP
Predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja:
Najfotografija 16. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best
Obavijest
snimio: Urednik
 Urednik
Obavijest
Ispričavamo se svim korisnicima koji trenutno imaju poteškoća s pristupanjem Ptičici odnosno Indexu.
Index se od jučer nalazi pod DDoS napadima zbog kojih smo privremeno prisiljeni filtrirati i blokirati sav promet izvan Hrvatske i BiH.

Hvala na razumijevanju,

Uredništvo
 Urednik
Obavijest
Ispričavamo se svim korisnicima koji trenutno imaju poteškoća s pristupanjem Ptičici odnosno Indexu.
Index se od jučer nalazi pod DDoS napadima zbog kojih smo privremeno prisiljeni filtrirati i blokirati sav promet izvan Hrvatske i BiH.

Hvala na razumijevanju

Uredništvo
Izložba fotografija - KAMEN KRAJOBRAZ - LOKVE
snimio: rinnci
 Administrator
Izložba fotografija - KAMEN KRAJOBRAZ - LOKVE
Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe - KAMEN KRAJOBRAZ - autora Damira Pildeka i Borivoja Kolara.
Izložba će biti otvorena u galeriji Kotač u LOKVAMA (10min od Delnica)U 14,00 h.
Radujemo se vašem dolasku.
FOTO NATJEČAJ  „NOVI ŽIVOT NA DAR“
snimio: sasa
 sasa
FOTO NATJEČAJ „NOVI ŽIVOT NA DAR“
Uvjete natječaja i prijavnicu možete naći na:

Foto natjecaj: "Novi zivot na dar"


Transplantacija organa, tkiva i stanica danas je standardna metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje. Trenutno na listama čekanja u Europi je više od 50 000 ljudi od kojih će 30% dobiti presadak, a 35% će umrijeti čekajući organ. Svaki dan u Europi umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Za života osoba može darovati bubreg, dio jetre ili pluća, krv, krvotvorne matične stanice, kožu, koštanu srž, hrskavicu … Poslije smrti daruje se jetra, bubreg, gušterača, srce, srčani zalisci i krvne žile, rožnica te drugi organi i tkiva.

OPIS KREATIVNOG ZADATKA
Želja nam je da se kroz ovaj natječaj uključe svi koji želi pridonijeti podizanju svijesti i senzibiliziranju šire javnosti kroz svoj osobni doživljaj, vizualni identitet i kreativna rješenja na temu darivanja organa,
tkiva i krvi.

Teme:
Novi život na dar
Novi pogled u život
Solidarnost na djelu
Dijeli život daruj krv
Kap života
Život bez granica

I naravno pozivamo vas da sami predložite i smislite, izađete iz okvira zadanih tema, sve što bi moglo ilustrirati solidarnost i važnost darivanja te način na koji ono poboljšava kvalitetu života, a prije svega spašava nečiji život.

Radovi se primaju do 1. srpnja 2012. godine.

Po završetku natječaja, uz prigodno nagrađivanje najboljih, organizirat će se izložba odabranih fotografija u sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja organa i tkiva u listopadu.

NAGRADE
Za sudjelovanje ne postoji participacija već svoje fotografije ostavljate na trajno korištenje Ministarstvu zdravlja za daljnje promocije darivanja organa, tkiva i krvi. Organizator zadržava pravo reprodukcije fotografija
u katalogu, tisku ili web stranici isključivo u svrhu promidžbe pri čemu će uz fotografiju biti naveden autor.

Stručni žiri:
Damir Hoyka - Fotosofia,
Damir Tiljak – Fotoklub Zagreb,
Igor Nobilo – predsjednik zbora fotografa i
Hrvoje Prćić – glavni urednik National Geographica
izabrat će najbolje fotografije.

Nagrađuju se tri najbolje fotografije.
Izložba – Aktualna riječka fotografija
snimio: Administrator
 Administrator
Izložba – Aktualna riječka fotografija
Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 12. svibnja 2012. godine u 20 sati u Nella Photo Art gallery “Batana” Rovinj, Trg brodogradilišta 2.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2012. godine.


AKTUALNA RIJEČKA FOTOGRAFIJA

Cilj ovog projekta je da se predstavi cjeloviti fotografski rad koji je prisutan „sad i ovdje“ u Rijeci. Poveznice su ovovremenost i grad Rijeka. Ne Rijeka kao tema, već Rijeka kao mjesto boravka i djelovanja autora. U ovom društvu autora nalaze se članovi HDLU-a Rijeka, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji u svom nastavnom programu imaju fotografiju, članovi hobističkih udruga: Fotosekcija KUD-a Baklje, Fotoskupina KPD-a Bazovica, Fotoklub Color i Fotoklub Rijeka, te autori koji ne pripadaju ili nisu sebe pridružili niti jednoj od ovih skupina, a svojim radom i te kako su prisutni u ovom vremenu i prostoru. Svaka od ovih skupina ili asocijacija okuplja autore, provodi određene programe te javno izlaže radove svojih članova, ali svaka za sebe samostalno. U duhu ili po principu solidarnosti, autori ili interesne skupine (nije pravilo, ali je najčešće) daju podršku svojoj asocijaciji prigodom izložbi ili u nekoj drugoj programskoj aktivnosti. Viđamo, ali rjeđe, članove jedne interesne skupine na izložbi druge.
U Rijeci se fotografija prakticira u nekoliko organizacijskih okvira s različitim motivacijskim impulsima što posljedično određuju i njeno mjesto u javnoj percepciji. Spirala fotografske prakse razvija se od neobaveznih hobističkih udruga pa preko obrazovnih institucija i sve do profesionalnih artističkih cehova. Dakle, svi fotografski autori s područja grada Rijeke koji su se u javnosti pojavili u zadnje dvije godine s fotografskim radom objedinjeni su na ovoj izložbi. Svaki autor predstavljen je s jednim radom, radom koji je već bio izlagan i koji je prošao neku selekcije. Kao autor ovog projekta radio sam minimalnu intervenciju kod nekoliko autora na način da sam od dva-tri priložena rada odabrao jedan jer sam primijenio princip da svaki autor bude zastupljen. To je jedini način da imamo cjeloviti uvid u fotografsko stvaralaštvo u gradu Rijeci. Ova izložba ne tretira određeni snimateljski problem ili temu, ili društveni fenomen, već joj je zadaća da jednakomjerno prezentira sve fotografske autore Rijeke kroz njihovu izlagačku fotografiju.
Prvi dojam, kad se promotri izloženi materijal, jest osjećaj lakoće pravljenja fotografskih slika. Tu lakoću materijaliziranja odabrane vizualne senzacije omogućuje sveprisutna, nezaobilazna, digitalna tehnologija. Ova tehnološka evolucija jest prednost i olakšavajuća okolnost današnjem autoru. To je tehnologija koja sa svojim suštinskim vrijednostima prati i odgovara dinamici i užurbanosti ovog doba. Ona je neodvojivi i svakako komparativni element stvaralačkom nervu fotografskog autora. Kad se govori o tehnici i tehnologiji u smislu alata i materijalnog okruženja, gdje se realizira ideja neovisno jesmo u svijetu fotografije, glazbe ili nekog drugog stvaralačkog područja, ona mora biti nevidljiva i do te mjere prisutna da na najbolji način omogući autoru realizaciju njegove zamisli. Uz sve njene blagodati neophodna je makar i minimalna nadgradnja, dodatak u obliku ljudskog umijeća. Katkad mogućnosti tehnike i tehnologije svojom jednostavnošću ili širinom zavedu autora pa u konačnom radu samo ona dominira ili je jedino prisutna. Ovo je opasno područje zamjena teza i zato autori moraju biti posebno osjetljivi pri njenom korištenju. Dakako da tehnologija, iako je skoro savršena, nije dovoljna i ne smije biti primarna, već mora ostati u ulozi koju inače kroz povijest umjetničke prakse ima, neovisno o kojem stvaralačkom području se radi.
Ova izložba svojom raznolikošću nudi nekoliko metodoloških pristupa – od onih koji fotografiju tretiraju kao rad „in situ“, što u ovom slučaju znači da je autor prepoznao, odabrao i snimio određenu vizualnu senzaciju i time završio svoj stvaralački proces. Printanje završnog rada uglavnom se shvaća kao tehnički dio posla lokalnog fotografskog studija. Ako poslije snimanja ovaj autor i intervenira u kakvom programu za obradu fotografije, onda je to toliko minimalno i beznačajno da ne utječe na svježinu i neposrednost učinjenog snimka. Baš zbog toga ovaj način rada nazivam „in situ“ jer je doista nastao u jednom trenutku, na licu mjesta bez dodatnih manipulacija. Svojstven je slikarima i nije nepoznanica u njihovoj praksi.
Drugačija metodologija ili drugi pristup koji je dosta prisutan u fotografskoj praksi je taj da se na fotografskom djelu radi u nekoliko faza. Dakle, autor je prvo prepoznao i snimio određeni vizualni ambijent ili vizualnu činjenicu i to mu je tek polazište – „sirovi materijal“. U nastavku rada, tj. drugoj fazi, autor koristi programe za obradu fotografija i u konačnici je rad manje ili više odmaknut od prvotne snimljene scene, ali je još uvijek u okviru fotografske slike.
Imamo i treću pojavu da pojedini autori više snimaka različitim metodama spajaju u jednu fotografsku sliku. Ovi autori rade svojevrsni digitalni kolaž, a ova tehnika ili metoda rada i te kako je poznata i prisutna u povijesti fotografske prakse. Nekada se to radilo mehanički, a danas se to radi digitalno. Logično je da autori prate duh vremena.
Sinergija tehnoloških mogućnosti fotografske opreme i finog, suptilnog autorskog senzibiliteta rezultira fotografskim radom kojemu mi na ovoj izložbi svjedočimo. Ova raznolikost pristupa vrlo jasno govori o kompleksnosti i širini stvaralačke platforme u području fotografije. Fotografska slika u svom pojavnom obliku, te kontekstom pojavljivanja proizvodi niz suštinskih pitanja. To su pitanja koja ova izložba može samo naznačiti, ali nikako odgovoriti. Dakle, uz ovu izložbu svakako bi trebala slijediti neka vrst problemske diskusije o stanju i tendencijama riječke fotografije. Ovako organizirana izložba dopušta upotrebu sintagme ili pojma riječka fotografija. Na njoj su, pored autora koji se isključivo bave fotografijom, prisutni i autori iz drugih likovnih područja (kipari, slikari, grafičari i multimedijalni umjetnici), odnosno oni kojima je i fotografija jedna od njihovih odrednica.
U protekle dvije godine (2010. i 2011.) u Rijeci je na temu fotografije organizirano preko 80 izložbi, radionica, predavanja i promocija literature i časopisa. Navedene manifestacije organizirali su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, HDLU Rijeka, Galerija Palach, KUD Baklje, KPD Bazovica, Fotoklub Color, Fotoklub Rijeka. Izložbe i prateći fotografski programi realizirani su u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeju grada Rijeke, Državnom arhivu Rijeka, izložbenim prostorima Filodrammatice i Narodne čitaonice, Malom salonu, fotoklubovima Color i Rijeka, KPD Bazovica, Klubu Sušačana, Zajednici Talijana Circolo, galerijama Kortil, Palach, Juraj Klović i Principij.
Ove fotografske izložbe i prateće manifestacije integralni su dio kulturnog prostor grada Rijeke. Ovo snažno zasijecanje i duhovnog i stvarnog prostora govori da je fotografija danas dominantno prisutna kao medij, kao komunikacijsko sredstvo i napose kao umjetnički rad. S jedne strane govori i o društvenoj potrebi, a s druge o sveukupnom značaju fotografije kao temelja multimedijalnog svijeta. To je stvaralaštvo koje bitno ulazi u javni i kulturološki ambijent i koje taj isti ambijent kulturno i umjetnički definira i određuje. Ovo je, dakako, velika mogućnosti da riječki autori mjere i dimenzioniraju svoj rad u kontekstu drugih autora. Ovako bogat milje fotografskim događanjima autoru služi kao poticaj i platforma na kojoj može graditi znatno kvalitetnije svoj stvaralački habitus.
S ovom se izložbom objedinjuju svi fotografski autori Rijeke (neovisno o svom umjetničkom i profesionalnom statusu) i ravnopravno su zastupljeni. Tako nam ona pruža jasan uvid u vrijednosne razine pojedinog rada u okviru ove ciljane skupine i omogućuje ne samo vrijednosnu procjenu, već daje istovremeni uvid u stanje riječke fotografije.
Svi ovi programi dijelom su sufinancirani iz budžeta Grada, Županije ili Ministarstva kulture.
U realizaciji ovoga projekta pomogli su mi: Kristina Kinkela, Bojana Butković, Petra Aničić, Jasna Rodin, Jolanda Todorović, Sabina Salamon, Marija Lazanja Dušević, Marijana Mavić, Rajko Đedović, Fedor Vučemilović, Petra Aničić, Milica Vlaisavljević-Maćešić, Carmela Žmirić i Velid Đekić.


Borislav Božić, prof.

izvor: fotografija.hr
Dubrovnik – izložba fotografija “Ljudi i grad”
snimio: rinnci
 rinnci
Dubrovnik – izložba fotografija “Ljudi i grad”
Foto klub Marin Getaldić organizira izložbu fotografija “Ljudi i grad”.

Otvorenje izložbe biti će 20. travnja 2012. godine u 20 sati u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara (Od sigurate 1) u Dubrovniku.
Organ Vida: NATJEČAJ dokumentarna fotografija
snimio: rinnci
 rinnci
Organ Vida: NATJEČAJ dokumentarna fotografija

Otvoren natječaj 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida s temom dokumentarna fotografija
Natječaj započinje 5. ožujka, a završava 1. svibnja 2012. godine

4. međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se po prvi puta u kinu Europa od 15. do 16. lipnja 2012. godine, ali i u jednoj od galerija u gradu Zagrebu.


Otvoren natječaj 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida s temom dokumentarna fotografija
Natječaj započinje 5. ožujka, a završava 1. svibnja 2012. godine

4. međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se po prvi puta u kinu Europa od 15. do 16. lipnja 2012. godine, ali i u jednoj od galerija u gradu Zagrebu.Gledajući na fotografiju kao sredstvo izražavanja, odnosno dokumentiranja društvenih događaja i ljudskog ponašanja, na ovogodišnjem će se međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida predstaviti radovi na temu dokumentarne fotografije u svojem najširem smislu.

Natječaj će biti otvoren od 5. ožujka do 1. svibnja, dok će rezultati natječaja biti objavljeni 20. svibnja na internet stranici međunarodnog festivala.

Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori, a primaju se serije fotografija, odnosno dokumentarni projekti, od minimalno tri (3) do maksimalno dvadeset (20) fotografija. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajući opis.

Izabrani radovi bit će izloženi u galerijskom prostoru za vrijeme trajanja festivala, a o izboru finalista i pobjednika odlučit će profesionalni međunarodni žiri od pet članova. Članovi žirija bit će uskoro objavljeni na internet stranici međunarodnog festivala. Propozicije i pravila natječaja možete pročitati OVDJE:http://www.organvida.com/index.php?/festpropozicije/

Pobjedniku 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida bit će uručena nagrada i priznanje Organa Vida.

Osim što će se po prvi puta međunarodni festival fotografije održati u kinu Europa i u jednoj od galerija u gradu Zagrebu, Organ Vida je po prvi puta dobio i vizualni identitet zahvaljujući multidisciplinarnom kreativnom studiju Stožer. Novim je vizualnim rješenjem kreativni studio odvojio istoimenu udrugu od međunarodnog fotografskog festivala i na taj je način omogućio uspostavljanje lakše komunikacije festivala, koji se redovito održava od 2009. godine u Zagrebu.

www.organvida.com/FESTIVAL
Izložba fotografija pobjednica I. biennalea HMF
snimio: rinnci
 rinnci
Izložba fotografija pobjednica I. biennalea HMF
Izložba fotografija Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić, pobjednica I. biennalea hrvatske mlade fotografije


Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na svečano otvorenje zajedničke izložbe pobjednica likovne manifestacije I. biennale hrvatske mlade fotografije, Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić, u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Otvorenje će se održati 12. travnja 2012., u Kneževoj palači, s početkom u 18 sati, a izložba će biti otvorena do 29. travnja.

Nakon otvorenja, u atriju Kneževe palače održat će se aukcija izloženih radova, a čitav prihod bit će doniran zadarskom azilu za pse.

Pozivamo Vas i na medijsku konferenciju koja će se održati 10. travnja u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 12 sati, a na kojoj će prisustvovati predstavnica studenata Antonia Vodanović, predstavnik Galerije umjetnina, stručna suradnica projekta Karla Lebhaft, mag. hist. art. i Marijana Mustać iz zadarskog Azila za pse. Sve informacije dostupne su i na službenoj Internet stranici manifestacije www.biennale-hmf.com.

Organizacijski odbor manifestacije,

Marin Bagić
Marija Bunarđija
Sandra Dubravčević
Martina Đurković
Ivana Jakševac
Đurđina Lakošeljac
Mateja Moser
Anica Pintur
Marta Radman
Ivana Roso
Karla Slavica
Ljubica Srhoj-Čerina
Tena Stanić
Nevena Štokić
Ivan Vekić
Antonia Vodanović
Antonija Vojvoda

Kontakt: biennalehmf.kontakt@gmail.com
Antonia Vodanović 098/9614515
Riječ urednika
snimio: Administrator
 Administrator
Riječ urednika
Dragi korisnici,

htjeli bismo vas obavijestiti kako je naša dosadašnja administratorica, Marina Paulenka (rinnci), s danom 29.veljače prestala s obnašanjem funkcije glavnog urednika portala Ptičica.
Ovom prilikom želimo joj se zahvaliti na lijepoj suradnji!

Ubuduće, sva pitanja i prijedloge šaljite na mail webmasteri@pticica.com.

Lijep pozdrav!

Uredništvo
Novi broj DigitalFoto magazina
snimio: rinnci
 rinnci
Novi broj DigitalFoto magazina
U novom broju DigitalFoto magazina pročitajte:

TEMA BROJA:
Poboljšajte svoje fotografije – za male novce!
Pronašli smo cijenom pristupačnu fotografsku opremu i dodatke koji će vam omogućiti vidljiv napredak u kvaliteti snimljenih fotografija. A uz to vam pokazujemo kako tu opremu najbolje upotrijebiti…

Snimi!
U popularnoj rubrici učimo vas najbolje i najzanimljivije fotografske tehnike – a detaljno objašnjavamo što je to balans bijele boje, čemu služi i kako uz pomoć promjene postavki balansa bijele boje postići nevjerojatne kreativne efekte.

Škola Photoshopa
Najkorisniji savjeti za obradu fotografija u najpopularnijem grafičkom softveru

Nova oprema
Predstavljamo i testiramo najnoviju i najkorisniju fotografsku opremu na tržištu

Foto zadatak
U ovom broju nagrađujemo čitatelja koji je snimio najbolju fotografiju na temu:

Portreti!
Help Portrait 2011
snimio: Administrator
 Administrator
Help Portrait 2011
Dragi fotografi, vizažisti, frizeri, portali, gosti, artisti, volonteri, donatori, prijatelji i usputni čitatelji dobre volje također!!
Stiže nam srcima najtopliji mjesec prosinac, mjesec kada svi zajedno svojim radom i trudom u sklopu Help-Portrait projekta poklanjamo ono najljepše što se može pokloniti – osmijeh, pažnju i razumijevanje onima kojima je to zaista potrebno. Ove godine Help Portrait starta 10. prosinca 2011.

Za one kojima je ovo prvi glas o projektu, Help-Portrait projekt osmislio je i pokrenuo poznati američki celebrity fotograf Jeremy Cowart. Cilj mu je da fotografi svojim umijećem i dobrom voljom onima manje sretnim pruže priliku da se na taj dan osjećaju posebnima i važnima. Projekt je uvelike prerastao okvire lokalnog djelovanja i proširio se na cijeli svijet, a već treću godinu sudjeluju i gradovi diljem Hrvatske.

Nikako nemojte misliti da se ovdje radi samo o pukom poklanjanju fotografija. Ne! Važna je priča koja se krije iza tih fotografija. Priča o ljudima, suosjećanju, slušanju, dijeljenju, zajedništvu, ljubavi i ljudskosti. Želimo vidjeti fotke kako ste radili s tim ljudima. Vas i njih u interakciji. Jeste li voljni saslušati, pokloniti osmijeh i pažnju nekome?

Help-Portrait projektu mogu se pridružiti svi, od fotografa, vizažista, frizera, artista, volontera ili donatora. Bilo da ste amateri ili vrsni stručnjaci u svome poslu, svi ste dobrodošli!

Želite se uključiti?

Za početak javite se preko forme na web stranici Cahayaboxa ili nam pošaljite mail na info@cahayabox.com. Recite na koji način bi se htjeli uključiti u ovaj projekt. Iznesite nam svoje ideje, razmišljanja, prijedloge. Slušamo Vas!

Javite se, a ekipa će Vas novim člancima informirati o samoj realizaciji projekta i svim novostima iz mnogobrojnih hrvatskih gradova koji se uključuju u akciju!

O nadolazećim informacijama u vezi projekta obavještavati će se i na Facebooku i Twitteru.


Video: Help Portrait Hrvatska 2009. http://www.cahayabox.net/2009/12/15/help-portrait-hrvatska-hvala-vam/

Fotogalerija 2009: http://www.cahayabox.net/2009/12/13/help-portrait-smijesak-za-ljepsi-bozic-its-a-wrap-people/

Video & fotogalerija 2010: http://www.cahayabox.net/2010/12/06/photo-video-help-portrait-2010/
 Prvi Open Show u Zagrebu!
snimio: Administrator
 Administrator
Prvi Open Show u Zagrebu!
Po prvi puta u Hrvatskoj organizira se Open Show, večer u kojoj se u formi prezentacije predstavljaju fotografski projekti.

Open Show je 2008. godine osmislio i osnovao foto novinar i multimedijski producent, TimWagner. Promatarjući kako nebrojeni visoko kvalitetni projekti trunu neviđeni na portfolio site-ovima i ujedno, uzimajući u obzir primjedbe prijatelja kojima je nedostajao prostor za živo učenje i razmjenu ideja, Tim je s nekolicinom suradnika u San Franciscu pokrenuo mjesečni forum SlideSlam. Iz SlideSlama se kasnije razvio Open Show.

U listopadu 2010., osnovan je i Open Show Los Angeles, a samo mjesec dana kasnije i OpenShow Kairo te Open Show Bangalore. Organizacija se razvila u globalnu mrežu za razvoj fotografije i filma s aktivnim zajednicama u 18 gradova u 11 država. Koproducenti diljem svijeta rade na približavanju raznih vizualno umjetničkih organizacija, edukativnih programa i kulturnih institucija kroz skupna događanja otvorena široj publici. Open Show broji preko 9000 članova te 18 aktivnih zajednica u 11 država. Uz pomoć 40 koproducenata diljem svijeta održalo se preko 500 projekcija u dvije godine.

U Zagrebu se po prvi puta oraganizira hrvatska inačica ovog projekta, Open Show Zagreb, 14.12. u 20:00h na prvom katu Kina Europa u Varšavskoj 3. Open Show organizira besplatne projekcije fotografskih i multimedijalnih radova te otvara prostor druženju i upoznavanju fotografa s publikom te međusobno.

U tom kontekstu pozivaju se fotografi da prijave svoje fotografske projekte (fotografske reportaže, serije, eseje, setove primjenjenih ilustracija, naručene ili samoinicijativne projekte). Radovi koji predstavljaju presjek portfolija, tj. nepovezane pojedinačne fotografije neće biti uzete u obzir za pojavljivanje na Open Showu Zagreb.

Prijaviti se mogu i video/multimedijalni radovi koji, opet, uključuju ili se temelje na fotografskom radu. Na natječaj se prihvaćaju radovi u trajanju do 7 min. Svaki od pet odabranih autora ima 15 min za prezentaciju svog projekta što uključuje i vrijeme za pitanja, reakcije i feedback iz publike.

Rok za prijave je 20.11., a odabrani će biti obaviješteni do 5.12. Više o specifikacijama i prijavi saznajte OVDJE.

Koproducentice Open Showa Zagreb su: Maja Bosnić, Marina Paulenka/Organ Vida i Barbara Šarić/Renegade Media Laborotory. Sva pitanja, prijedloge, savjete i...slično, možete nam uputiti na mail ili telefon 091 500 3330.

Sretno i vidimo se!
Festival Lomography analogne Fotografije
snimio: Administrator
 Administrator
Festival Lomography analogne Fotografije
Fali vam zabave? Druženja? Boje?

Jedini lijek koji možemo propisati je FlaF (Festival Lomography analogne Fotografije)! I to treći po redu. Ove godine FlaF se održava u zagrebačkom SC-u od 3.-5.11.2011.!

Ekipa iz Lomography Hrvatska pripremila je druženje uz radionice (Organ Vida: Diana F+), projekciju dokumentarnog filma o Lomografiji, isprobavanje Lomography fotića i postavljanje veeeeeeelikog LomoWall-a na temu “I know what you did last summer!”

Za vas voljne nočnog tulumarenja pripremili su dva tuluma u Teatru&TD. Jedan u četvrtak 03.11.2011 i jedan u subotu 05.11.2011.

Pozivamo vas da dođete tulumariti, družiti se i raditi s nama!

Ako ste voljni uklopiti vaše ljeto u ovaj LomoWall u SC-u, posjetite Lomography.com; ulogirajte se; pod “competitions”; pronađite “I know what you did last summer” Lomowall rumble i postajte svoje 3 najdraže fotografije. Vidimo se u SC-u i zapamtite “Budućnost je Analogna!”

Lomowall je: Umjetnička instalacija koja sadrži brojne fotografije na određenu temu koji zajedno čine specifičnu i zanimljivu vizualno-umjetničku instalaciju. Lomowall u SC-u će imati oko 10000 fotografija.

Lomografija je: Potpuno drugačije fotografsko izražavanje. Bilježenje trenutka bez razmišljanja i zadržavanje bilješke isključivo na filmu. Lomografija je zabavan i nesputan način dokumentiranja života.Program:

03.11.2011 - Četvrtak


20.00h - Otkrivanje LomoWall instalacije – predvorje SC-a
21.00h – Welcome party - Teatar&TD

04.11.2011 – Petak

17.00h – Organ Vida: Diana F+ Radionica – predvorje SC-a
17.30h – Isprobavanje Lomography fotoaparata

05.11.2011 – Subota

17.00h - Isprobavanje Lomography fotoaparata
20.00h – Projekcija BBC dokumentarnog filma “The Lomo Camera”
21.00h – FlaF 3 closing party - Teatar&TDKorisni linkovi:

http://www.lomography.com/about/faq/1562-what-is-a-lomo-wall

http://www.lomography.com/magazine/events/2010/04/01/flaf-lomography-festival-in-zagreb
Izložba osječkih studenata u Kuli Lotršćak
snimio: Administrator
 Administrator
Izložba osječkih studenata u Kuli Lotršćak
U zagrebačkoj Kuli Lotršćak otvorena je izložba fotografija studenata i studentica Umjetničke akademije iz Osijeka pod nazivom “FotoStarter”. Ime izložbe je ujedno i platforma za koncept kojem je cilj poticanje umjetničke djelatnosti novih naraštaja osječke akademije, ali i stvarni produkcijski i izlagački početak u mediju fotografije studenata i studentica UAOS-a. Na izložbi sudjeluju Adam Atila, Marija Mikulić Bošnjak, Zrinka Botić, Dražen Budimir, Robert Fišer, Josip Kaniža, Damir Lesinger i Ana Petrović.

“Osam izabranih studentica i studenata pokazuje širinu i nove, drugačije pozicije medija fotografije ali ga ne glorificiraju. Svako ponaosob predstavlja svoj umjetnički stav, dovode sam medij na granicu tehničke i estetske pretpostavke. Oni su neopterećeni etičkim, tehničkim i povijesnim floskulama samog medija ali ih uvažavaju kao alat. Nude suživot nespojivog, što je rasvjetljavanje osobnih polaznih točaka.” Iz kataloga tekst Vladimira Freliha.

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.

Izvor: fotografija.hr
Izložba Damira Kušena – Nordijske impresije
snimio: Administrator
 Administrator
Izložba Damira Kušena – Nordijske impresije
U utorak, 25. listopada u 19:30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, otvorit će se izložba fotografija “Nordijske impresije” Njegove Ekselencije Damira Kušena, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Finskoj.

Izložbu možete pogledati do 4. studenog.
Austrijski 'Michael' pobjednik 9. ZFF-a!
snimio: Administrator
 Administrator
Austrijski 'Michael' pobjednik 9. ZFF-a!
Deveto izdanje Zagreb Film Festivala zaključeno je večeras svečanom dodjelom nagrada u prepunom kinu Europa. Devedeset filmova na pet zagrebačkih lokacija tijekom proteklog su tjedna brojnim gledateljima ponudili uvid u aktualne, ali i kultne igrane i dokumentarne filmove iz cijeloga svijeta.

Ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada prošla je u neformalnom ozračju: Hrvoje Laurenta, izvršni direktor ZFF-a otvorio ju je pozdravom svim gostima, filmskim autorima, žirijima i publici, a Boris T. Matić, direktor ZFF-a, izrazio je zadovoljstvo proteklim tjednom, brojnim formalnim i neformalnim sastancima, te naravno filmovima. Prva dodijeljena nagrada bila je ona scenarističke radionice Palunko na kojoj je ove godine sudjelovalo dvanaest mladih scenarista pod mentorstvom Dalibora Matanića, Danila Šerbedžije i Tomislava Zajeca. Posebnu pohvalu dobili su Sanja Đurić i Hrvoje Marin, a pobjednica sa scenarijem Staklenke je Lana Brčić.

Najavljujući nagradu iz programa Kockice, Boris T. Matić je naglasio ovogodišnje strože kriterije pri selekciji filmova; odmah potom na pozornici mu se pridružio Tin Žanić čiji je film Komba proglašen najboljim u spomenutoj konkurenciji. Nagradu je primio od člana žirija za Kockice Jukke-Pekke Laaksa uz sljedeće obrazloženje: 'Osvježavajući film o poteškoćama u komunikaciji i suvremenom životu. Kamera, montaža i dizajn zvuka savršeno su podesni za temu kojom se film bavi. Zahvaljujući svojoj otvorenoj strukturi, Komba je film o kojem razmišljate još dugo nakon što je on završio.' U zahvali je redatelj Tin Žanić istaknuo činjenicu kako bez svoje dobre filmske ekipe ne bi bilo ni filma, stoga je nagradu posvetio upravo njima. Nagrada za najbolji film iz Kockica pod pokroviteljstvom je časopisa Bug, a ista uključuje skuter.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1000 € dobio je film Michała Marczaka Na rubu Rusije, a članica žirija Amra Bakšić Čamo ponudila je i sljedeće obrazloženje: 'Nagradu za najbolji dokumentarni film dobiva film koji nas je uvukao u intimni, jednostavni i vrlo stari svijet petorice muškaraca koji izolirani žive u divljini. Zadivila nas je izdržljivost filmske ekipe koja je mjesecima boravila u tom pustom i surovom svijetu i ipak uspjela snimiti divan, intimistički film pun humora i emocija.' Redatelj Michał Marczak javio se video porukom: 'Budući da snimam novi film nažalost nisam mogao doći u Zagreb i u zadnji sam tren morao odustati od dolaska. Kad čovjek snima film na neki način gubi nadu, počinje sumnjati u svoj rad. Ova nagrada mi je došla u najboljem mogućem trenutku, baš kad mi je trebao poticaj za daljnji rad. Zagrebe, puno ti hvala i nadam se da ćemo se vidjeti već sljedeće godine.' Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji pripalo je Saši Banu za film Zemlja znanja uz obrazloženje žirija koje je prezentirao Chris McDonald: 'Dokumentarni žiri želio bi posebno pohvaliti film koji na vrlo dobar i socijalno angažiran način dokumentira strast mladih građana za izravnom demokracijom.' Ban je primajući priznanje, poput Žanića, posebnu zahvalu uputio vlastitoj filmskoj ekipi.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni igrani film i nagradu u iznosu od 1000 € osvojili su Ilker Çatak i Johannes Duncker za film Kad je Namibija bila grad, a redatelji su se putem video poruke obratili publici, koju su uostalom i upoznali u Zagrebu za premijere svoga filma. Johannes Duncker zahvalio je publici, žiriju, organizatorima i svim Zagrepčanima na lijepom iskustvu koje sa sobom nosi iz Zagreba, a Ilker Çatak posvetio je nagradu i uputio veliku zahvalu svojoj obitelji, posebno ocu . Član ocjenjivačkog suda Antonio Piazza pročitao je obrazloženje: 'Kad je Namibija bila grad... je film o umirovljeniku koji shvaća da mu pronalaženje smisla života ide teže nego što je očekivao.
To je delikatan obiteljski portret blago zabavnog ugođaja i s precizno prikazanim likovima.' Nakon Piazze, pred mikrofon je došao i Christopher Goodwin koji je ponudio obrazloženje žirija za posebno priznanje dodijeljeno filmu Razmjena Erana Kolirina: 'Razmjena je hrabar i intrigantan pristup. Koristeći zaigrani ton, film propitkuje samu teksturu stvarnosti i značenje naših života pokazujući kako mjesta koja su nam vrlo poznata i u kojima se osjećamo ugodno – naš vlastiti dom, na primjer – mogu postati prostori otkrića i egzistencijalne opasnosti.' Eran Kolirin se također javio video porukom jer je već napustio Zagreb, a u svom je dekonstrukcijskom i pomaknutom stilu zahvalio festivalu, publici i žiriju.

Dobitnika glavne nagrade proglasio je Peter Suschitzky uz obrazloženje: 'Trudili smo se da nađemo pobjednika u ovoj selekciji, jer je bilo više vrlo snažnih i dirljivih filmova. Michael je težak i duboko uznemirujući film o ljudskom biću kojeg nitko ne može voljeti – pedofilu, čiji je, očito banalan život opisan s deprimirajućom ironijom, ali bez ikakvog umjetnog dramskog naglaska. Savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla.' Redatelj filma Markus Schleinzer poslao je poruku koju je pročitao Boris T. Matić, a koja je glasila: 'Iako je bilo lako sakupiti novac za ovaj film, bilo ga je teško snimati jer kao redatelj-debitant trudio sam se biti beskompromisan i nisam želio raditi nikakve ustupke. Prvo poziv, a sada i ova nagrada dokazuju kako je vrijedilo tako se postaviti. Dijelim ovu nagradu s ekipom i posebice glumcima, ali i s kolegama redateljima iz zagrebačkog natjecateljskog programa. Nastavimo snimati!' Nagradu Zlatna kolica i novčanu nagradu u iznosu od 4000 €, prihvatio je Michael Fuith, glavni glumac filma Michael. Fuith se primajući nagradu zahvalio riječima: 'Još ne mogu shvatiti sve skupa... Ovo je velika čast. Sada konačno znam kako smo napravili dobar posao.'
Na samom kraju ceremonije organizatori su zahvalili organizacijskom timu, zatim Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, MEDIA programu, partneru T-Comu i drugim sponzorima, te posebice publici.

Dodjelom nagrada, a potom i projekcijom recentnog filma Davida Cronenberga Opasna metoda formalno je zaključen ovogodišnji, deveti po redu Zagreb Film Festival. Filmski program traje i tijekom nedjelje u kinima Europa i Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti, a uključuje izbor filmova iz svih programa ZFF-a.
Predbilježi se na novosti