• fotografije
  • fotografije
  • slike
  • najbolje slike
  • fototeka
ptičica: obavijesti
Izložba ODLUČUJUĆI TRENUTAK, KADAR 36
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba ODLUČUJUĆI TRENUTAK, KADAR 36
U ponedjeljak, 25.veljače 2013. u 20.00h otvara se izložba fotografija Odlučujući trenutak fotografskog kolektiva KADAR 36, u Galeriji Vladimir Buzančić, Centar za kulturu Novi Zagreb - Trg Narodne zaštite 2 Remetinec, Zagreb.

Svoje radove izložit će Stanko Abadžić, Max Juhasz, Krešimir Kopčić, Ivan Kovač, Mario Rozić i Matko Vučica. Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka 2013. godine.

Iz predgovora kataloga izložbe:

"... autor ulične fotografije svjedoči o prizoru na drukčiji način. Njegov je um miran, on vreba trenutak i kadar, stoga prizori posjeduju snagu usredotočenosti koja često izmiče uobičajenom pogledu raspršena uma. Bresson je dobroj fotografiji pretpostavljao otvoren i svjež um, svjesnost o neponovljivosti sadašnjega trenutka pa time i znatiželju prema svijetu koja uzvraća radošću pri susretu sa svakim novim prizorom kojemu fotografijom uzvraća yes, yes, yes... .

Svojom prvom izložbom Kadar 36 rekao je svoje da geometriji, strukturi i vizualnom redu u fotografiji. Nadahnuti velikim uzorima svjetske i domaće ulične fotografije, tragaju za prizorima koji već sami u sebi imaju potencijal slike. "I photograph to find out what something will look like photographed", kazao je američki majstor ulične fotografije Garry Winogrand. Ova izložba nije priča o jednom gradu ni priča o problemima urbane suvremenosti. Ova izložba priča je o dobroj uličnoj fotografiji i odlučujućem trenutku fotografske grupe Kadar 36, koja se prvi puta predstavlja javnosti."

Anita Zlomislić, dipl. povjesničar umjetnosti
Natječaj – Rovinj Photodays
snimio: Urednik
 Urednik
Natječaj – Rovinj Photodays
Otvoren je godišnji natječaj za prijave fotografija na ovogodišnju manifestaciju Rovinj Photodays, a svi sudionici svoje radove mogu poslati do 15. ožujka 2013., u deset službenih kategorija.

Sudionici apliciraju prema unaprijed utvrđenom protokolu i pravilniku naznačenom na službenim web stranicama. Natječaj je, kao i dosadašnjih godina, otvoren samo za autore iz RH.

O najuspješnijim prijavama odlučivat će međunarodni Ocjenjivački sud, u sastavu:

Markita Franulić – povjesničarka umjetnosti, kustos i recenzent, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, predsjednica ovogodišnjeg žirija;
Michael Diemar – osnivač jedne od najpoznatijih londonskih fotografskih galerija Diemar/Noble Photography, galerist, kustos, kolekcionar i predavač, kurator mnogobrojnih izložbi svjetskih majstora fotografije;
Žarko Vijatović – višestruko nagrađivani fotograf sa stalnim prebivalištem u Parizu, član je francuske zajednice samostalnih umjetnika, la Maison des Artistes. Stalni je suradnik pariške galerije Gagosian, radi i kao kustos;
Goran Trbuljak – osim profesionalnog bavljenja filmom i umjetničkom djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije, videa, konceptualne umjetnosti, radio i kao grafički urednik i urednik fotografije u časopisu “Film”, “Polet” i “Gordogan”. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Danas u zvanju redovitog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Dvostupanjskim procesom odlučivanja, biraju se finalisti i pobjednici natječaja, čije će fotografije biti prikazane u sklopu putujućih izložbi, te uvrštene u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Pobjednicima natječaja pripada i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 kn, službena statua Kadar, a pobjednik kategorije Umjetnički koncept, bit će predstavljen samostalnom izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt, u rujnu, u Zagrebu u sklopu tradicionalne izložbe Rovinj Photodays 2013.

Proglašenje nominiranih autora (po tri finalista u svakoj kategoriji) održat će se u svibnju službenom press konferencijom, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Službeni program završnice festivala bit će objavljen u travnju, a sama završnica, u sklopu koje će se održati službeno proglašenje pobjednika, ali i niz značajnih fotografskih izložbi, kao i radionica, predavanja, pregleda portfolia i ostalih sadržaja, održat će se 7. i 8. lipnja 2013. godine u Rovinju.

Mjesec zaljubljenih u Fototeci!
snimio: Urednik
 Urednik
Mjesec zaljubljenih u Fototeci!
Stiže nam veljača, mjesec u kojem se slavi ljubav, stoga vam predstavljamo Fototeka proizvode koji će biti poseban dar vašoj boljoj polovici.

Više
Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
snimio: Urednik
 Urednik
Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
Četvrtak, 17.01.2013.u 19h
Muzej za umjetnost i obrt, Trg Maršala Tita 10
Zagreb
Izložba ostaje otvorena do 3.03.2013.

Peter Knapp - karizmatični umjetnički direktor francuskog časopisa Elle, suradnik prestižnih publikacija poput Vogue, The Sunday Times, Stern, umjetnički fotograf, dizajner i pedagog, kao vrsni poznavatelj hrvatske fotografije, u suradnji s Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom za fotografiju u MUO, sačinio je svoj autorski izbor kojim se hrvatska fotografija predstavila na festivalu Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici.

Izložbu u Cité International Des Arts u Parizu vidjelo je tisuće posjetitelja, a 15.000 čitatelja Beaux-Arts, jednog od najčitanijih i najutjecajnijih umjetničkih magazina, dobilo je katalog izložbe.

Kroz ovu „izvoznu“ kulturnu uspješnicu publika će u Muzeju za umjetnost i obrt imati prilike vidjeti antologijske fotografije Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora koje se stilski ulančavaju u opću europsku i svjetsku povijest fotografije, dok će suvremenost hrvatske fotografije biti prikazana kroz djela Borisa Cvjetanovića, Ivana Faktora, Marka Ercegovića i Jelene Blagović.

Filmovi iz serijala Fotografija u Hrvatskoj Hrvatske televizije nadopunjavaju ovaj pregled.
1. FOTOMAT - Market nove fotografije u Kinu Europa
snimio: Urednik
 Urednik
1. FOTOMAT - Market nove fotografije u Kinu Europa

FOTOMAT Market nove fotografije

Studenti Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti
subota 15.12.2012. 11-21h
nedjelja 16.12.2012. 16-21h
Kino Europa/ predvorje
Varšavska 3, Zagreb

Zagreb, 13. prosinca – Prvo izdanje sajma Fotomat /market nove fotografije počinje ove
subote 15. prosinca, a traje do nedjelje 16. prosinca u prostorijama Kina Europa, Varšavska 3, Zagreb.


Kako bi izašli iz okvira zajedničkih sajmova, studenti diplomskog studija fotografije Marina Paulenka, Igor Ilić i Tjaša Kalkan pokrenuli su Fotomat. U sklopu sajma okupit će se dvadesetak studenata koji će prodavati svoje fotografije po povoljnim cijenama.


Fotomat će trajati u subotu 15.12. od 11 do 21 h i nedjelju 16.12. od 16 do 21 h.

U subotu u 16 sati novi
fotografski kolektiv Dirty Grain
po prvi puta će se predstaviti zagrebačkoj publici. Tvrtka Photoboutique, koja podupire ovu studentsku inicijativu izlagat će svoje fotoknjige, a Zbor hrvatskih fotoreportera projicirat će fotografije na Krivom zidu, ujedno prvom hrvatskom zidozinu.

Kao posebno iznenađenje, tijekom trajanje sajma studenti će besplatno portretirati posjetitelje.
Od 21 h u subotu, studenti vas pozivaju na druženje i plesnjak uz DJ-a, a u nedjelju na čajanku.

Na Fotomatu sudjeluju: Filip Starešinić, Ino Zeljak, Dino Šertović, Petra Mrša, Ema Giunio, Luka Kedžo, Ana Mihalić, Nikola Zelmanović, Dario Matić, Damian Nenadić, Pavao Babić, Smiljka Guštak, Siniša Glogoški, Antonio Pozojević, Nikola Šerventić, Tena Pavletić, Tjaša Kalkan, Igor Ilić, Marina Paulenka.


Kupovinom fotografija odabrat ćete idealan božićni poklon i podržati studente u njihovom umjetničkom radu.
Za dodatne informacije provjerite facebook stranicu i pogledajte promo video

Fotomat -market nove fotografije facebook / Fotomat promo video
UKLJUČITE SE U SVJETSKI FOTOGRAFSKI PROJEKT- HELP
snimio: Urednik
 Urednik
UKLJUČITE SE U SVJETSKI FOTOGRAFSKI PROJEKT- HELP
Pažnja, pažnja!

Pozivaju se svi fotografi, vizažisti, frizeri, portali, gosti, artisti, volonteri, donatori, prijatelji i usputni čitatelji dobre volje također, ne na vlak u pet do 12 nego na ovogodišnji, četvrti po redu Help-portait, srcima nam najdraži projekt!

HELP PORTRAIT 2012 ODRŽAVA SE U SUBOTU, 8.12. U STUDENTSKOM CENTRU, SAVSKA 25!
OD 10 - 15 SATIProjekt kojime poklanjamo slijedeće: osmijeh, pažnju, razumijevanje, znanje, trud, vrijeme i umijeće onima koji se osjećaju da im je to potrebno.


U ovom projektu sudjeluje i Fototeka koja će dječici pokloniti fotoknjige s fotografijama nastalima na Help Portraitu!!

Zauzvrat zahtijevamo slijedeće: u puno iskrenih osmjeha dodati par kapi suza radosnica. Zatim lagano promiješati dobivenu smjesu s onim toplim osjećajem sreće istim kojim ste grlili medu prije spavanja kad ste bili djeca (da, svi smo imali tog jednog medu koji nam je bio sve na svijetu). Dodati još par nekontroliranih izljeva sreće u potocima i voila, dobili smo savršeni recept za Help-portrait.

Stoga, očistite objektive, napunite baterije, namjestite noseve, naoštrite kisteve, četke i fenove jer ove godine startamo
8. prosinca 2012.

Za one kojima je ovo prvi glas o projektu, trk u kut sramit se, ali vjerujemo da nije :) Ipak, obrazložimo ukratko ideju.

Help-Portrait projekt osmislio je i pokrenuo poznati američki celebrity fotograf Jeremy Cowart. Cilj mu je da fotografi svojim umijećem i dobrom voljom onima manje sretnima pruže priliku da se na taj dan osjećaju posebnima i važnima. Projekt je uvelike prerastao okvire lokalnog djelovanja i proširio se na cijeli svijet, a već četvrtu godinu sudjeluju i gradovi diljem Hrvatske. Zar to nije divno?

Nikako nemojte misliti da se ovdje radi samo o pukom poklanjanju fotografija. Ne. Važna je priča koja se krije iza tih fotografija. Priča o ljudima, suosjećanju, slušanju, dijeljenju, zajedništvu, ljubavi i ljudskosti. Želimo vidjeti fotke kako ste radili s tim ljudima. Vas i njih u interakciji. Jeste li voljni saslušati, pokloniti osmijeh i pažnju nekome?

Help-Portrait projektu mogu se pridružiti svi, od fotografa, vizažista, frizera, artista, volontera ili donatora. Bilo da ste amateri ili vrsni stručnjaci u svome poslu, svi ste dobrodošli!

Za početak javite nam se preko forme na dnu članka ili nam pošaljite mail na info@cahayabox.com. Recite nam na koji način bi se htjeli uključiti u ovaj projekt. Iznesite nam svoje ideje, razmišljanja, prijedloge. Slušamo Vas!

Javite nam se, a mi ćemo Vas novim člancima, informirati o samoj realizaciji projekta i svim novostima!
O nadolazećim informacijama u vezi projekta obavještavati ćemo Vas i na Facebooku i Twitteru, a možete pogledati i Facebook grupu Help Portrait Zagreb.

PRIJAVA:
help portrait 2012

VIŠE:

u Subotu starta Help Portrait 2012


Izložba: Heni Tade: Black No. 1
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba: Heni Tade: Black No. 1
Tajanstvena ženstvenost

Ženska ljepota vječita je inspiracija umjetnika od pamtivijeka, no posebno mjesto uvijek su zauzimale
tajanstvene ljepotice koje su svojedobno slikari pokušavali ovjekovječiti na platnu, a danas barem na
trenutak njihovu ljepotu žele zabilježiti fotografi.

Tajanstvenost budi znatiželju u gledatelju, a upravo mračan gothic pravac svojim izričajem dade samo naslutiti što se krije iza prekrasne vanjštine djevojaka – one ne osvajaju smiješkom niti izazivaju, već dadu naslutiti da se iza njihovih očiju kriju mnoge priče. U crno-bijeloj tehnici, koja također donosi samo dio spektra zabilježenog prizora, Heni Tade je kroz 17 fotografija odlučila ovjekovječiti ljepotu nekolicine
djevojaka na raznim lokacijama u Puli – a posebnu inspiraciju pronašla je u velebnim Austro-ugarskim građevinama poput Monumenata, Mornaričkog groblja i drugih. Ispred objektiva našle su se Puljanke
Marinela, Marina, Anita, Sonja, Petra i Sara. Valja istaknuti da se od svih tih djevojaka manekenstvom bavi jedino Sara, koja je inače manekenka modne agencije Tijara.

Ova romantična i tajanstvena priča koju svojim fotografijama u crno-bijeloj tehnici piše fotografkinja Heni Tade (inače naša korisnica pod nadimkom Henny) javnosti će biti predstavljena od 23. studenog do 14. prosinca u kinu Valli, na izložbi pod nazivom Black No. 1. Crno, jer svima nama pogled bježi u tamne kutke naše duše, a i stoga što je izložba
inspirirana pjesmom Black No. 1 grupe Type O Negative, čiji stihovi i prate izložene fotografije.
DigitalFoto magazin, zima 2012
snimio: Urednik
 Urednik
DigitalFoto magazin, zima 2012
U novom broju DigitalFoto magazina pročitajte:

TEME BROJA:
Nove vještine za spektakularne crno-bijele snimke!

Snimite još bolje fotografije dvostruko brže – pomoću našeg vodiča otkrijte sve što može vaš SLR ili kompaktni fotoaparat!

Iskoristite prednosti koje vam nude napredne funkcije ugrađene u vaš aparat i mnogo trikova koji će vas ubrzati!

Nove Photoshop tehnike

Testovi i novosti
Pregledali smo i isprobali novu i zanimljivu opremu, naša ćemo iskustva podijeliti s čitateljima.

Foto zadatak
U ovom broju nagrađujemo čitatelja koji je snimio najbolju fotografiju na temu: MAKRO FOTOGRAFIJA


Izložba fotografija Ane Šesto
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Ane Šesto
Cijedimo svemir, miješamo ga s fotkom, dolijevamo stih. Uzdravlje!
Dobrodošli 24.11. 2012. u 19 sati na fotokitsku izložbu u Kulturni klub O'grada!!!


CIJENA GRADA
13 razloga za neograničenu bezrazložnost
Ana Šesto – fotografije
Silvija Šesto – stihovna p(r)atnja


Subota, 24.11. spojit će majku i kćer, fotografiju i stih, te bez obzira što smo u O'gradi neskloni upotrebljavati riječi poput cijena, kuna, trgovina, te ostalih istrošenih izbezumljujućih pojmova, baš kako bi ilustrirali kuda vodi upotreba istih, pred vas postavljamo CIJENU GRADA!

Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA? Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU. Mi u O'gradi prozivamo i pozivamo vas!!!

Predviđamo uzbudljivu večer u nizovima krugova koji će se spojiti negdje, možda, ako, ikad...Poslušat ćete uvodne pozdravne tiradije autorica Ane Šesto i Silvije Šesto, riječi utjehe grada povjesničarke umjetnosti Nirvane Silnović, te možebitne namjernike koji će se zaželjeti javnog nastupa.
Potom će slijediti uobičajeno neuobičajena O'gradina navada koja će disperzirati izloške prema različitim točkama grada putem fantastične i ovaj puta pirotehnički podržane tombole.
Dodatni užitak pretpostavlja nastup benda Deda i ostatak. Strpite se do subote 24.11.2012., grizite nokte, zamuckujte, disleksirajte, ne spavajte noćima, čekajte...jer ona se otkriva: CIJENA GRADA!
24.11.2012. od 19 sati u KULTURNOM KLUBU O’GRADA( Trg siječanjskih žrtava 8 )!!!
Izložba je podržana od Gradskog ureda za kulturu i bit će otvorena do 20.12. 2012.

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja, voditeljica kulturnog kluba O’GRADA i friška magistrica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti iza koje je jedanaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi domaćih i međunarodnih . Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Osvojila je 1. nagradu Educentrinog natječaja „ Znanje u slici“ , 1. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Živjela fotografija“, 2. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Zagreb i Zagrepčani“, 2. nagradu na Fotomaratonu, pohvalu na festivalu Photodays 2011, 1. nagradu na Hrvatskom kreativnom fotoizazovu... Od 2012. je članica HDLU-a. Službeni je fotograf kazališta Mala Scena, nakladničke kuće Semafora , Knjige u centru , portala Dnevno.hr.
Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i književnost. Objavila je podosta proze i poezije za „odrasle“, te joj je izvedeno petnaestak radiodrama i drama u kazalištima (predstave Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Ružičasta sanjarica, Duboko more ili kako smo sve pobroćkali). Za djecu i mlade objavila je romane VANDA, DEBELA, TKO JE UBIO PAŠTETICU, ZEZOMLJANI, DJEVAC, PA TO JE LJUBAV, LEON NAPOLEON, zbirku priča RUŽIČASTA SANJARICA, TINUNINU (Kiklop nominacija), igrokaze PRIČALICA X, te serijal priča BUM TOMICA 1, 2, 3 i 4. Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru za osnovnu školu (BUM TOMICA, DEBELA, VANDA i TKO JE UBIO PAŠTETICU). Odraslima je namijenila naslove: OMČOGLAVCI, ESTER I BAGERI, DANI PLAVIH DJEVICA, DRAMATIČNO...
Roman DEBELA zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za "Bum Tomicu" dobila je "Malog Marulića" za tekst, a 2010. i "Malog Marulića" za tekst drame za djecu "DUBOKO MORE ili kako smo sve pobroćkali". 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“.
Za zbirku bajki „Jučer, danas, putra“ dobiva stipendiju Ministarstva kulture naše zemlje.


PREDGOVOR - CIJENA GRADA

Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA? Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU? Pitanja su to koja postavljaju autorice izložbe – Silvija i Ana Šesto. Svaka u svom mediju, tj. rječju i slikom odlučile su secirati gradsko tkivo i istražiti unutrašnjost jednog organizma ne bi li doprle do odgovora na svoja pitanja.
Za te potrebe nisu posegnule za bilo kojim gradom. Riječ je o gradu kojeg autorice najbolje poznaju, u kojem žive i umjetnički djeluju. Kritički se postaviti i analizirati svoje vlastito životno okruženje znači emotivno se distancirati i ograditi. Međutim, nameće nam se pitanje u kojoj mjeri je to zapravo moguće, jer upravo su emocije te koje su nagnale umjetnice na promišljanje i definiranje vlastitog grada. Portreti trinaest osoba različitog doba i spola fotografirani su na trinaest različitih punktova grada. Svaka je osoba fotografirana en face i u profilu, a pozadinu čine fasade – derutne, ukrašene grafitima, crtežima i raznim porukama ili potpuno ogoljele i od svake intervencije lišene pozadine. One su istovremeno i logična i idealna pozadina jer su fasade nositelji mnogobrojnih priča nastalih dugotrajnom simbiozom čovjeka i grada. Na svojim fotografijama Ana je odlučila konfrontirati građane s gradom i natjerati ih da bez okolišanja razotkriju pravo lice grada. Pri tome je konfrontacija dvostruka – između fotografiranih osoba i grada, ali i između promatrača i fotografije kao slike grada.
Stihovi dodatno zaokružuju cijelu priču, kritički i ironično se osvrćući na pojedine simptome života u gradu. Ne treba dodatno pojašnjavati značenja stihova u kojima autorica između ostaloga piše: pretvorio si moj grad u šator; puca mi za pola ure kulture; meni se sviđaju grafiti, osobito oni koji poručuju da otkupljuju zlato i srebro i sl. Dok Ana svojim objektivom kao mikroskopom zaviruje u svaku poru gradskog života, Silvijini stihovi imaju ulogu dokumentiranja viđenog. Cijena grada i života u gradu zapravo je konstantno i aktivno propitivanje istog. Svaka indiferentnost i nedostatak interakcije rezultirat će neželjenim promjenama, otuđenjem grada i ljudi i u konačnici rastom cijene grada. Silvijini stihovi i Anine fotografije u tom su smislu najbolji pokazatelji cijene grada.
Nirvana Silnović
Izložba fotografija Željka Jovića
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Željka Jovića

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje prve samostalne izložbe fotografija splitskog autora Željka Jovića u dubrovačkoj palači Sponza, u ponedjeljak 26. studenog 2012. u 19 sati.

Željko Jović izlaže recentne radove iz ciklusa "Martirij" s motivima sa splitske ribarnice.

Željko Jović, dugogodišnji član Fotokluba Split, dobitnik je više priznanja za svoj fotografski rad, njegove fotografije objavljivane su u knjigama, na kalendarima i turističkim publikacijama.


Izložba je otvorena do 15. prosinca 2012.


Predbilježi se na novosti