• fotografije
  • fotografije
  • slike
  • najbolje slike
  • fototeka
ptičica: obavijesti
Izložba ODLUČUJUĆI TRENUTAK, KADAR 36
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba ODLUČUJUĆI TRENUTAK, KADAR 36
U ponedjeljak, 25.veljače 2013. u 20.00h otvara se izložba fotografija Odlučujući trenutak fotografskog kolektiva KADAR 36, u Galeriji Vladimir Buzančić, Centar za kulturu Novi Zagreb - Trg Narodne zaštite 2 Remetinec, Zagreb.

Svoje radove izložit će Stanko Abadžić, Max Juhasz, Krešimir Kopčić, Ivan Kovač, Mario Rozić i Matko Vučica. Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka 2013. godine.

Iz predgovora kataloga izložbe:

"... autor ulične fotografije svjedoči o prizoru na drukčiji način. Njegov je um miran, on vreba trenutak i kadar, stoga prizori posjeduju snagu usredotočenosti koja često izmiče uobičajenom pogledu raspršena uma. Bresson je dobroj fotografiji pretpostavljao otvoren i svjež um, svjesnost o neponovljivosti sadašnjega trenutka pa time i znatiželju prema svijetu koja uzvraća radošću pri susretu sa svakim novim prizorom kojemu fotografijom uzvraća yes, yes, yes... .

Svojom prvom izložbom Kadar 36 rekao je svoje da geometriji, strukturi i vizualnom redu u fotografiji. Nadahnuti velikim uzorima svjetske i domaće ulične fotografije, tragaju za prizorima koji već sami u sebi imaju potencijal slike. "I photograph to find out what something will look like photographed", kazao je američki majstor ulične fotografije Garry Winogrand. Ova izložba nije priča o jednom gradu ni priča o problemima urbane suvremenosti. Ova izložba priča je o dobroj uličnoj fotografiji i odlučujućem trenutku fotografske grupe Kadar 36, koja se prvi puta predstavlja javnosti."

Anita Zlomislić, dipl. povjesničar umjetnosti
Natječaj – Rovinj Photodays
snimio: Urednik
 Urednik
Natječaj – Rovinj Photodays
Otvoren je godišnji natječaj za prijave fotografija na ovogodišnju manifestaciju Rovinj Photodays, a svi sudionici svoje radove mogu poslati do 15. ožujka 2013., u deset službenih kategorija.

Sudionici apliciraju prema unaprijed utvrđenom protokolu i pravilniku naznačenom na službenim web stranicama. Natječaj je, kao i dosadašnjih godina, otvoren samo za autore iz RH.

O najuspješnijim prijavama odlučivat će međunarodni Ocjenjivački sud, u sastavu:

Markita Franulić – povjesničarka umjetnosti, kustos i recenzent, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, predsjednica ovogodišnjeg žirija;
Michael Diemar – osnivač jedne od najpoznatijih londonskih fotografskih galerija Diemar/Noble Photography, galerist, kustos, kolekcionar i predavač, kurator mnogobrojnih izložbi svjetskih majstora fotografije;
Žarko Vijatović – višestruko nagrađivani fotograf sa stalnim prebivalištem u Parizu, član je francuske zajednice samostalnih umjetnika, la Maison des Artistes. Stalni je suradnik pariške galerije Gagosian, radi i kao kustos;
Goran Trbuljak – osim profesionalnog bavljenja filmom i umjetničkom djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije, videa, konceptualne umjetnosti, radio i kao grafički urednik i urednik fotografije u časopisu “Film”, “Polet” i “Gordogan”. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Danas u zvanju redovitog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Dvostupanjskim procesom odlučivanja, biraju se finalisti i pobjednici natječaja, čije će fotografije biti prikazane u sklopu putujućih izložbi, te uvrštene u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Pobjednicima natječaja pripada i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 kn, službena statua Kadar, a pobjednik kategorije Umjetnički koncept, bit će predstavljen samostalnom izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt, u rujnu, u Zagrebu u sklopu tradicionalne izložbe Rovinj Photodays 2013.

Proglašenje nominiranih autora (po tri finalista u svakoj kategoriji) održat će se u svibnju službenom press konferencijom, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Službeni program završnice festivala bit će objavljen u travnju, a sama završnica, u sklopu koje će se održati službeno proglašenje pobjednika, ali i niz značajnih fotografskih izložbi, kao i radionica, predavanja, pregleda portfolia i ostalih sadržaja, održat će se 7. i 8. lipnja 2013. godine u Rovinju.

Mjesec zaljubljenih u Fototeci!
snimio: Urednik
 Urednik
Mjesec zaljubljenih u Fototeci!
Stiže nam veljača, mjesec u kojem se slavi ljubav, stoga vam predstavljamo Fototeka proizvode koji će biti poseban dar vašoj boljoj polovici.

Više
Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
snimio: Urednik
 Urednik
Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
Četvrtak, 17.01.2013.u 19h
Muzej za umjetnost i obrt, Trg Maršala Tita 10
Zagreb
Izložba ostaje otvorena do 3.03.2013.

Peter Knapp - karizmatični umjetnički direktor francuskog časopisa Elle, suradnik prestižnih publikacija poput Vogue, The Sunday Times, Stern, umjetnički fotograf, dizajner i pedagog, kao vrsni poznavatelj hrvatske fotografije, u suradnji s Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom za fotografiju u MUO, sačinio je svoj autorski izbor kojim se hrvatska fotografija predstavila na festivalu Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici.

Izložbu u Cité International Des Arts u Parizu vidjelo je tisuće posjetitelja, a 15.000 čitatelja Beaux-Arts, jednog od najčitanijih i najutjecajnijih umjetničkih magazina, dobilo je katalog izložbe.

Kroz ovu „izvoznu“ kulturnu uspješnicu publika će u Muzeju za umjetnost i obrt imati prilike vidjeti antologijske fotografije Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora koje se stilski ulančavaju u opću europsku i svjetsku povijest fotografije, dok će suvremenost hrvatske fotografije biti prikazana kroz djela Borisa Cvjetanovića, Ivana Faktora, Marka Ercegovića i Jelene Blagović.

Filmovi iz serijala Fotografija u Hrvatskoj Hrvatske televizije nadopunjavaju ovaj pregled.
1. FOTOMAT - Market nove fotografije u Kinu Europa
snimio: Urednik
 Urednik
1. FOTOMAT - Market nove fotografije u Kinu Europa

FOTOMAT Market nove fotografije

Studenti Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti
subota 15.12.2012. 11-21h
nedjelja 16.12.2012. 16-21h
Kino Europa/ predvorje
Varšavska 3, Zagreb

Zagreb, 13. prosinca – Prvo izdanje sajma Fotomat /market nove fotografije počinje ove
subote 15. prosinca, a traje do nedjelje 16. prosinca u prostorijama Kina Europa, Varšavska 3, Zagreb.


Kako bi izašli iz okvira zajedničkih sajmova, studenti diplomskog studija fotografije Marina Paulenka, Igor Ilić i Tjaša Kalkan pokrenuli su Fotomat. U sklopu sajma okupit će se dvadesetak studenata koji će prodavati svoje fotografije po povoljnim cijenama.


Fotomat će trajati u subotu 15.12. od 11 do 21 h i nedjelju 16.12. od 16 do 21 h.

U subotu u 16 sati novi
fotografski kolektiv Dirty Grain
po prvi puta će se predstaviti zagrebačkoj publici. Tvrtka Photoboutique, koja podupire ovu studentsku inicijativu izlagat će svoje fotoknjige, a Zbor hrvatskih fotoreportera projicirat će fotografije na Krivom zidu, ujedno prvom hrvatskom zidozinu.

Kao posebno iznenađenje, tijekom trajanje sajma studenti će besplatno portretirati posjetitelje.
Od 21 h u subotu, studenti vas pozivaju na druženje i plesnjak uz DJ-a, a u nedjelju na čajanku.

Na Fotomatu sudjeluju: Filip Starešinić, Ino Zeljak, Dino Šertović, Petra Mrša, Ema Giunio, Luka Kedžo, Ana Mihalić, Nikola Zelmanović, Dario Matić, Damian Nenadić, Pavao Babić, Smiljka Guštak, Siniša Glogoški, Antonio Pozojević, Nikola Šerventić, Tena Pavletić, Tjaša Kalkan, Igor Ilić, Marina Paulenka.


Kupovinom fotografija odabrat ćete idealan božićni poklon i podržati studente u njihovom umjetničkom radu.
Za dodatne informacije provjerite facebook stranicu i pogledajte promo video

Fotomat -market nove fotografije facebook / Fotomat promo video
UKLJUČITE SE U SVJETSKI FOTOGRAFSKI PROJEKT- HELP
snimio: Urednik
 Urednik
UKLJUČITE SE U SVJETSKI FOTOGRAFSKI PROJEKT- HELP
Pažnja, pažnja!

Pozivaju se svi fotografi, vizažisti, frizeri, portali, gosti, artisti, volonteri, donatori, prijatelji i usputni čitatelji dobre volje također, ne na vlak u pet do 12 nego na ovogodišnji, četvrti po redu Help-portait, srcima nam najdraži projekt!

HELP PORTRAIT 2012 ODRŽAVA SE U SUBOTU, 8.12. U STUDENTSKOM CENTRU, SAVSKA 25!
OD 10 - 15 SATIProjekt kojime poklanjamo slijedeće: osmijeh, pažnju, razumijevanje, znanje, trud, vrijeme i umijeće onima koji se osjećaju da im je to potrebno.


U ovom projektu sudjeluje i Fototeka koja će dječici pokloniti fotoknjige s fotografijama nastalima na Help Portraitu!!

Zauzvrat zahtijevamo slijedeće: u puno iskrenih osmjeha dodati par kapi suza radosnica. Zatim lagano promiješati dobivenu smjesu s onim toplim osjećajem sreće istim kojim ste grlili medu prije spavanja kad ste bili djeca (da, svi smo imali tog jednog medu koji nam je bio sve na svijetu). Dodati još par nekontroliranih izljeva sreće u potocima i voila, dobili smo savršeni recept za Help-portrait.

Stoga, očistite objektive, napunite baterije, namjestite noseve, naoštrite kisteve, četke i fenove jer ove godine startamo
8. prosinca 2012.

Za one kojima je ovo prvi glas o projektu, trk u kut sramit se, ali vjerujemo da nije :) Ipak, obrazložimo ukratko ideju.

Help-Portrait projekt osmislio je i pokrenuo poznati američki celebrity fotograf Jeremy Cowart. Cilj mu je da fotografi svojim umijećem i dobrom voljom onima manje sretnima pruže priliku da se na taj dan osjećaju posebnima i važnima. Projekt je uvelike prerastao okvire lokalnog djelovanja i proširio se na cijeli svijet, a već četvrtu godinu sudjeluju i gradovi diljem Hrvatske. Zar to nije divno?

Nikako nemojte misliti da se ovdje radi samo o pukom poklanjanju fotografija. Ne. Važna je priča koja se krije iza tih fotografija. Priča o ljudima, suosjećanju, slušanju, dijeljenju, zajedništvu, ljubavi i ljudskosti. Želimo vidjeti fotke kako ste radili s tim ljudima. Vas i njih u interakciji. Jeste li voljni saslušati, pokloniti osmijeh i pažnju nekome?

Help-Portrait projektu mogu se pridružiti svi, od fotografa, vizažista, frizera, artista, volontera ili donatora. Bilo da ste amateri ili vrsni stručnjaci u svome poslu, svi ste dobrodošli!

Za početak javite nam se preko forme na dnu članka ili nam pošaljite mail na info@cahayabox.com. Recite nam na koji način bi se htjeli uključiti u ovaj projekt. Iznesite nam svoje ideje, razmišljanja, prijedloge. Slušamo Vas!

Javite nam se, a mi ćemo Vas novim člancima, informirati o samoj realizaciji projekta i svim novostima!
O nadolazećim informacijama u vezi projekta obavještavati ćemo Vas i na Facebooku i Twitteru, a možete pogledati i Facebook grupu Help Portrait Zagreb.

PRIJAVA:
help portrait 2012

VIŠE:

u Subotu starta Help Portrait 2012


Izložba: Heni Tade: Black No. 1
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba: Heni Tade: Black No. 1
Tajanstvena ženstvenost

Ženska ljepota vječita je inspiracija umjetnika od pamtivijeka, no posebno mjesto uvijek su zauzimale
tajanstvene ljepotice koje su svojedobno slikari pokušavali ovjekovječiti na platnu, a danas barem na
trenutak njihovu ljepotu žele zabilježiti fotografi.

Tajanstvenost budi znatiželju u gledatelju, a upravo mračan gothic pravac svojim izričajem dade samo naslutiti što se krije iza prekrasne vanjštine djevojaka – one ne osvajaju smiješkom niti izazivaju, već dadu naslutiti da se iza njihovih očiju kriju mnoge priče. U crno-bijeloj tehnici, koja također donosi samo dio spektra zabilježenog prizora, Heni Tade je kroz 17 fotografija odlučila ovjekovječiti ljepotu nekolicine
djevojaka na raznim lokacijama u Puli – a posebnu inspiraciju pronašla je u velebnim Austro-ugarskim građevinama poput Monumenata, Mornaričkog groblja i drugih. Ispred objektiva našle su se Puljanke
Marinela, Marina, Anita, Sonja, Petra i Sara. Valja istaknuti da se od svih tih djevojaka manekenstvom bavi jedino Sara, koja je inače manekenka modne agencije Tijara.

Ova romantična i tajanstvena priča koju svojim fotografijama u crno-bijeloj tehnici piše fotografkinja Heni Tade (inače naša korisnica pod nadimkom Henny) javnosti će biti predstavljena od 23. studenog do 14. prosinca u kinu Valli, na izložbi pod nazivom Black No. 1. Crno, jer svima nama pogled bježi u tamne kutke naše duše, a i stoga što je izložba
inspirirana pjesmom Black No. 1 grupe Type O Negative, čiji stihovi i prate izložene fotografije.
DigitalFoto magazin, zima 2012
snimio: Urednik
 Urednik
DigitalFoto magazin, zima 2012
U novom broju DigitalFoto magazina pročitajte:

TEME BROJA:
Nove vještine za spektakularne crno-bijele snimke!

Snimite još bolje fotografije dvostruko brže – pomoću našeg vodiča otkrijte sve što može vaš SLR ili kompaktni fotoaparat!

Iskoristite prednosti koje vam nude napredne funkcije ugrađene u vaš aparat i mnogo trikova koji će vas ubrzati!

Nove Photoshop tehnike

Testovi i novosti
Pregledali smo i isprobali novu i zanimljivu opremu, naša ćemo iskustva podijeliti s čitateljima.

Foto zadatak
U ovom broju nagrađujemo čitatelja koji je snimio najbolju fotografiju na temu: MAKRO FOTOGRAFIJA


Izložba fotografija Ane Šesto
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Ane Šesto
Cijedimo svemir, miješamo ga s fotkom, dolijevamo stih. Uzdravlje!
Dobrodošli 24.11. 2012. u 19 sati na fotokitsku izložbu u Kulturni klub O'grada!!!


CIJENA GRADA
13 razloga za neograničenu bezrazložnost
Ana Šesto – fotografije
Silvija Šesto – stihovna p(r)atnja


Subota, 24.11. spojit će majku i kćer, fotografiju i stih, te bez obzira što smo u O'gradi neskloni upotrebljavati riječi poput cijena, kuna, trgovina, te ostalih istrošenih izbezumljujućih pojmova, baš kako bi ilustrirali kuda vodi upotreba istih, pred vas postavljamo CIJENU GRADA!

Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA? Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU. Mi u O'gradi prozivamo i pozivamo vas!!!

Predviđamo uzbudljivu večer u nizovima krugova koji će se spojiti negdje, možda, ako, ikad...Poslušat ćete uvodne pozdravne tiradije autorica Ane Šesto i Silvije Šesto, riječi utjehe grada povjesničarke umjetnosti Nirvane Silnović, te možebitne namjernike koji će se zaželjeti javnog nastupa.
Potom će slijediti uobičajeno neuobičajena O'gradina navada koja će disperzirati izloške prema različitim točkama grada putem fantastične i ovaj puta pirotehnički podržane tombole.
Dodatni užitak pretpostavlja nastup benda Deda i ostatak. Strpite se do subote 24.11.2012., grizite nokte, zamuckujte, disleksirajte, ne spavajte noćima, čekajte...jer ona se otkriva: CIJENA GRADA!
24.11.2012. od 19 sati u KULTURNOM KLUBU O’GRADA( Trg siječanjskih žrtava 8 )!!!
Izložba je podržana od Gradskog ureda za kulturu i bit će otvorena do 20.12. 2012.

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja, voditeljica kulturnog kluba O’GRADA i friška magistrica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti iza koje je jedanaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi domaćih i međunarodnih . Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Osvojila je 1. nagradu Educentrinog natječaja „ Znanje u slici“ , 1. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Živjela fotografija“, 2. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Zagreb i Zagrepčani“, 2. nagradu na Fotomaratonu, pohvalu na festivalu Photodays 2011, 1. nagradu na Hrvatskom kreativnom fotoizazovu... Od 2012. je članica HDLU-a. Službeni je fotograf kazališta Mala Scena, nakladničke kuće Semafora , Knjige u centru , portala Dnevno.hr.
Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i književnost. Objavila je podosta proze i poezije za „odrasle“, te joj je izvedeno petnaestak radiodrama i drama u kazalištima (predstave Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Ružičasta sanjarica, Duboko more ili kako smo sve pobroćkali). Za djecu i mlade objavila je romane VANDA, DEBELA, TKO JE UBIO PAŠTETICU, ZEZOMLJANI, DJEVAC, PA TO JE LJUBAV, LEON NAPOLEON, zbirku priča RUŽIČASTA SANJARICA, TINUNINU (Kiklop nominacija), igrokaze PRIČALICA X, te serijal priča BUM TOMICA 1, 2, 3 i 4. Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru za osnovnu školu (BUM TOMICA, DEBELA, VANDA i TKO JE UBIO PAŠTETICU). Odraslima je namijenila naslove: OMČOGLAVCI, ESTER I BAGERI, DANI PLAVIH DJEVICA, DRAMATIČNO...
Roman DEBELA zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za "Bum Tomicu" dobila je "Malog Marulića" za tekst, a 2010. i "Malog Marulića" za tekst drame za djecu "DUBOKO MORE ili kako smo sve pobroćkali". 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“.
Za zbirku bajki „Jučer, danas, putra“ dobiva stipendiju Ministarstva kulture naše zemlje.


PREDGOVOR - CIJENA GRADA

Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA? Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU? Pitanja su to koja postavljaju autorice izložbe – Silvija i Ana Šesto. Svaka u svom mediju, tj. rječju i slikom odlučile su secirati gradsko tkivo i istražiti unutrašnjost jednog organizma ne bi li doprle do odgovora na svoja pitanja.
Za te potrebe nisu posegnule za bilo kojim gradom. Riječ je o gradu kojeg autorice najbolje poznaju, u kojem žive i umjetnički djeluju. Kritički se postaviti i analizirati svoje vlastito životno okruženje znači emotivno se distancirati i ograditi. Međutim, nameće nam se pitanje u kojoj mjeri je to zapravo moguće, jer upravo su emocije te koje su nagnale umjetnice na promišljanje i definiranje vlastitog grada. Portreti trinaest osoba različitog doba i spola fotografirani su na trinaest različitih punktova grada. Svaka je osoba fotografirana en face i u profilu, a pozadinu čine fasade – derutne, ukrašene grafitima, crtežima i raznim porukama ili potpuno ogoljele i od svake intervencije lišene pozadine. One su istovremeno i logična i idealna pozadina jer su fasade nositelji mnogobrojnih priča nastalih dugotrajnom simbiozom čovjeka i grada. Na svojim fotografijama Ana je odlučila konfrontirati građane s gradom i natjerati ih da bez okolišanja razotkriju pravo lice grada. Pri tome je konfrontacija dvostruka – između fotografiranih osoba i grada, ali i između promatrača i fotografije kao slike grada.
Stihovi dodatno zaokružuju cijelu priču, kritički i ironično se osvrćući na pojedine simptome života u gradu. Ne treba dodatno pojašnjavati značenja stihova u kojima autorica između ostaloga piše: pretvorio si moj grad u šator; puca mi za pola ure kulture; meni se sviđaju grafiti, osobito oni koji poručuju da otkupljuju zlato i srebro i sl. Dok Ana svojim objektivom kao mikroskopom zaviruje u svaku poru gradskog života, Silvijini stihovi imaju ulogu dokumentiranja viđenog. Cijena grada i života u gradu zapravo je konstantno i aktivno propitivanje istog. Svaka indiferentnost i nedostatak interakcije rezultirat će neželjenim promjenama, otuđenjem grada i ljudi i u konačnici rastom cijene grada. Silvijini stihovi i Anine fotografije u tom su smislu najbolji pokazatelji cijene grada.
Nirvana Silnović
Izložba fotografija Željka Jovića
snimio: Urednik
 Urednik
Izložba fotografija Željka Jovića

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje prve samostalne izložbe fotografija splitskog autora Željka Jovića u dubrovačkoj palači Sponza, u ponedjeljak 26. studenog 2012. u 19 sati.

Željko Jović izlaže recentne radove iz ciklusa "Martirij" s motivima sa splitske ribarnice.

Željko Jović, dugogodišnji član Fotokluba Split, dobitnik je više priznanja za svoj fotografski rad, njegove fotografije objavljivane su u knjigama, na kalendarima i turističkim publikacijama.


Izložba je otvorena do 15. prosinca 2012.


PROGRAM 4. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC
snimio: Urednik
 Urednik
PROGRAM 4. DANA FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC
OD 5.11. DO 30.11. 2012.
ARHIV TOŠO DABAC
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Zbog ograničenog broja polaznika na radionicama, molimo zainteresirane da se prijave na mail arhiv.toso.dabac@msu.hr
Na dan održavanja radionice uplata je 30 kn (materijalni troškovi).

PROGRAM:

5/11/2012//18:00h//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE: ŠIRENJE GRANICA FOTOGRAFIJE PRVE POLOVINE 1970-IH GODINA U HRVATSKOJ
Iva Prosoli, kustosica u Muzeju grada Zagreba, vanjska suradnica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu


8/11/2012//18:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE/PREDSTAVLJANJE: MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA
Marina Paulenka, fotografkinja i Krešimir Zadravec, fotograf - Organ vida


12/13/14/11/2012/Arhiv TD, Ilica 17
RADIONICA: ICH IN ZAGREB, „TURISTIČKA FOTOGRAFIJA"
Voditelj radionice: Luka Kedžo, fotograf
Broj polaznika: 6
Oprema: digitalni ili analogni foto aparat


13/11/2012//18:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE: 120 GODINA FOTOKLUBA ZAGREB
Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb, Vlatko Lozić, tajnik Fotokluba Zagreb.


14/11/2012//18:00//Dvorana Gorgona, MSU
PREDAVANJE: GRAD, ODRŽIVOST, KULTURA- Kako je Zagreb postao veliki grad?
Feđa Vukić, dr.sc., izv. prof. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu


14/11/2012//19 :00//Dvorana Gorgona, MSU
PREDAVANJE: FOTOGRAFSKA KRONIKA MODE U HRVATSKOJ
Marija Tonković, dr.sc., muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, viša predavačica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.


15/11/2012//18:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDSTAVLJANJE UMJETNIKA: ANA OPALIĆ, fotografkinja


16/11/2012//18:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE: FOTOGRAFSKO TRŽIŠTE
Helena Srakočić, FOCUS Consultancy, galeristica (London) , kolekcionar, art dealer, savjetnik kolekcionarima


16/11/2012//19:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE: UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA I ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA
Saša Poldan, dipl. iur.


19. i 21/11/2012//11:00//Arhiv TD, Ilica 17
RADIONICA: ŠTO MI JE ZAGREB?
Voditelj radionice: Boris Cvjetanović, fotograf
Broj polaznika : 7 - 10
Oprema: digitalni foto aparat

20/11/2012//18:00//Dvorana Gorgona, MSU
PREDAVANJE: FOTOGRAFSKI FESTIVAL: ROVINJ PHOTODAYS
Sudjeluju: Tonči Denis Redić, osnivač, idejni začetnik i direktor festivala „Rovinj Photodays"; Jelena Blagović, umjetnička asistentica na Odsjeku snimanja, Katedra za fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; Petra Mrša, fotografkinja.


20/11/2012//19:00//Dvorana Gorgona, MSU
PREDSTAVLJANJE: TOČKA GLEDIŠTA - Predstavljanje fotografskog autorskog opusa IVAN LADISLAV GALETA, multimedijski umjetnik


22/23/24/25/11/2012//Arhiv TD, Ilica 17
RADIONICA: IŠČEZLI ZAGREB
Voditelj radionice: Damir Tiljak, fotograf, predsjednik Fotokluba Zagreb, urednik prvog hrvatskog fotografskog portala fot-o-grafiti.hr
Broj polaznika: 12
Oprema: digitalni foto aparat


26/27 i 28/11/2012/Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE/RADIONICA: ARHIV KAO FOTOGRAFSKI MOTIV
Voditeljica radionice: Jelena Blagović, umjetnička asistentica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Broj polaznika: 6
Preferirana dob polaznika: studenti i mlađi umjetnici


MEDIAINMOTION : "TRAGOVIMA TOŠE DABCA"
27/11/2012//19:00//Dvorana Gorgona, MSU
Ingeborg Fülepp (mediainmotion), Leila Topić, kustosica, voditeljica Zbirke medijske umjetnosti I Zbirke fotografije u MSU, Zagreb


29/30/11/2012/Arhiv TD, Ilica 17
RADIONICA/PREDAVANJE: GRADSKI MOTIVI NEKAD I DANAS
Voditelj radionice: Darije Petković, docent na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu
Broj polaznika: 7-10
Oprema: digitalni foto aparat (poželjno posjedovanje prijenosnog računala)


29/11/2012//18:00//Arhiv TD, Ilica 17
PREDAVANJE: MJERILO VELEGRADA: GRADSKI DETALJ (IN MEMORIAM TOŠO DABAC @ FEDOR KRITOVAC)
Sonja Leboš, antropologinja, osnivačica UIII/AIIR
4.DANI FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC
snimio: Urednik
 Urednik
4.DANI FOTOGRAFIJE ARHIVA TOŠO DABAC
Grad Zagreb bit će glavna tema ciklusu od dvanaest predavanja i pet fotoradionica koje će se tijekom listopada oddržati u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17 i Muzeju suvremene umjetnosti.
Izložbom fotografija Toše Dabca iz zagrebačkog ciklusa pod nazivom „Tošo Dabac: (U)lice Zagreba", 30. listopada 2012.u NO galeriji počinju 4. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac.

Na izložbi će biti predstavljane rjeđe objavljivane fotografije Toše Dabca (Nova Rača 2007.- 1970. Zagreb) iz njegovog iznimno bogatog opusa koji sadrži preko 200 000 negativa u zbirci koja se čuva i stručno obrađuje na istom mjestu na kojemu je nestor hrvatske fotografije davne 1940. godine osnovao svoj fotografski atelijer.

Dabčeve urbane fotografije iz šireg vremenskog raspona, od tridesetih do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća, potvđuju ga kao autora lirske kronike vlastitog grada. Mladen Tudor o Dabcu je zapisao: „On je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija. Njegova je kamera nepodmitljiva, ona je podčinjena vremenu."

Grad Zagreb bit će glavna tema ciklusu od dvanaest predavanja i pet fotoradionica koje će se tijekom listopada održavati u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17 i Muzeju suvremene umjetnosti.

Dani fotografije Arhive Tošo Dabac do danas su ugostili više vrsnih predavača i umjetnika koji su osim medija fotografije tematizirali i druga područja vizualnih umjetnosti poput videa i filma, a s takvim pristupom nastavljamo i ove godine.

Kustosice izložbe i organizatorice 4.dana fotografije: Marina Benažić i Daniela Bilopavlović Bedenik

Izložba ostaje otvorena do 2.prosinca 2012.
IZLOŽBA: Sara Murk "Pladanj lica"
snimio: Urednik
 Urednik
IZLOŽBA: Sara Murk "Pladanj lica"
Sara Murk "Pladanj lica", samostalna izložba fotografija

Općina Šenkovec i Udruga mladih Šenkovec sa zadovoljstvom Vas pozivaju na samostalnu izložbu fotografija mlade umjetnice Sare Murk, koja će lokalnoj zajednici ovim putem prikazati dio opusa umjetničkih fotografija pod zajedničkim nazivom "Pladanj lica".

Sara Murk, inače na Ptičici sara_with_a_gun rođena je 14. veljače 1991. godine, živi u Šenkovcu,gdje je i članica Udruge mladih.
Studentica je multimedije,a fotografijom se bavi četiri godine.

Otvorenje izložbe je u petak, 2.studenog u 19 sati u Općini Šenkovec, J.Bedekovića.
Prisutnima će dobrodošlicu zaželjeti načelnik Općine Vladimir Novak,
dok će uvodni govor održati Vjeran Žganec Rogulja. Za glazbeni dio zaduženi su mladi glazbenici iz Šenkovca,
Erik Bračko i Antonio Vuk.

Izložba je otvorena za posjetitelje do kraja mjeseca studenog.
Ulaz slobodan!

Facebook page
IZLOŽBA: Steve McCurry: South-South East
snimio: Urednik
 Urednik
IZLOŽBA: Steve McCurry: South-South East
U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u četvrtak, 25. listopada, u 19 sati, otvara se fotografska izložba ‘South-South East / Život u slikama’, jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja. Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca.Steve McCurryj dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, planetarno poznat po sugestivnom portretu Djevojke iz Afganistana i mnogim drugim fotografskim slikama ostvarenim u najboljoj dokumentarističkoj maniri znamenite fotografske agencije Magnum Photo.

Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja. Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se ‘kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta’. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspijeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo. Prljavštinom umrljano lice i poderan ogrtač, iskrena ljepota njezinog snažnog i prestrašenog i hrabrog pogleda, izazvali su suosjećanje, divljenje i poštovanje širom svijeta. Jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija postala je ikona ljudske situacije našeg vremena.

Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji. Diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. Objavljuje u svim važnijim svjetskim tiskovinama, a stalni je suradnik časopisa National Geographic. Objektivom svoje kamere nalazi se na mjestima koja su odredila aktualnu povijest svijeta: Indija, sovjetska invazija na Afganistan, iransko-irački sukob, libanonski, afganistanski i kambođanski građanski rat, islamska pobuna na Filipinima, Zaljevski rat, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste godine na najvećoj svjetskoj selekciji reportažne fotografije World Press Photo osvaja čak četiri prve nagrade, što je uspjeh bez premca. Dva puta bio je nagrađen komemorativnom nagradom Olivier Rebbot. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa. Objavio je i više knjiga.
10. ZAGREB FILM FESTIVAL – NAGRADE
snimio: Urednik
 Urednik
10. ZAGREB FILM FESTIVAL – NAGRADE
DUGOMETRAŽNI PROGRAM:

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i nagrada u iznosu od 4000 €
SVI U NAŠOJ OBITELJI / EVERYBODY IN OUR FAMILY
Radu Jude / Rumunjska, Nizozemska / 107'
'Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi za žiri. Film Svi u našoj obitelji ne nudi dovršenu priču niti je pokušava voditi prema jednom jedinom kraju, i upravo je u tome njegova snaga. Nakon što je priča na velikom ekranu završila, nastavljaju se brojne moguće priče u našim glavama. Što biste više mogli tražiti?'

KRATKOMETRAŽNI PROGRAM:
Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i nagrada u iznosu od 1000 €
POVRATAK / RETURN / HAZARA
Shay Levi / Izrael / 19'
'Zato što se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način, žiri dodjeljuje nagradu za najbolji film Povratku Shaya Levija.'
Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji
BARBAKAN / THE BARBICAN / BARBAKAN
Bartlomiej Zmuda / Poljska / 21'
'Barbakan nam je ponudio stvarnu priču, ali s ritmom i ugođajem velikog trilera. Suočen s teškom sudbinom, frustrirani čovjek pokušava popraviti stvari na pogrešan način, što ga dovodi na rub smrti. Ovaj je kratki film dobro realiziran, glumci su uvjerljivi, a vlak, ujedno glavni lik, nastavlja voziti dalje. To su razlozi zbog kojih dajemo posebnu pohvalu filmu Barbakan Bartlomieja Žmude.'

DOKUMENTARNI PROGRAM:
Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i 1000 €
SLAUGHTERA NICKA ZA PREDSJEDNIKA / SLAUGHTER NICK FOR PRESIDENT / SLOTERA NIKA ZA PREDSJEDNIKA
Rob Stewart / Kanada, Srbija / 72'
'Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu.'

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji
ŽIVOT U SLIKAMA / LIFE IN STILLS
Tamar Tal / Izrael / 58'
'Za nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja. Uz to, divimo se oštrini i humoru stare dame. Svaka čast!'

KOCKICE:
Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice i nagrada u iznosu 10 tisuća kuna
TERARIJ / TERRARIUM
Hana Jušić / Hrvatska / 24'
'Kratki film je forma koja redatelju daje slobodu da koristi različite načine osjećaja za priču. Hanin snažan i jedinstven potpis odlikuje se visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju.'
Posebno priznanje u programu Kockice
BABYSITTER
Ivan Sikavica / Hrvatska / 20'


ŽIRIJI
DugometražnI i kratkometražni igrani program:
Markus Schleinzer, redatelj filma Michael - prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film
Maurizio Braucci, scenarist
Jovan Marjanović, producent, rukovoditelj Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala

Dokumentarni program:
Michael Glawogger, redatelj, scenarist i snimatelj
Hana Kulhánková, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma One World posvećenog ljudskim pravima
Miroslav Sikavica, redatelj
Kockice:
Christian Denier, član komisije za nacionalnu selekciju Festivala kratkih filmova u Clermont-Ferrandu , redatelj
Hristina Popović, glumica
Danilo Šerbedžija, redatelj i scenarist
Bogata filmska subota na ZFF-u
snimio: Urednik
 Urednik
Bogata filmska subota na ZFF-u
Subota na Zagreb Film Festivalu započinje filmskom završnicom programa Bibijada – u 11 sati sve zainteresirane klince častimo projekcijom nizozemskog filma Male šanse. Riječ je o obiteljskom filmu autorice Nicole van Kilsdonk u čijem je središtu devetogodišnja Kiek. Iako njihova zemlja već dugo nije pogođena ratom, Kiekina obitelj ipak osjeća posljedice ratova. Naime, Kiekin otac radi kao doktor u Afganistanu, što ju plaši, pa ona odluči preuzeti stvari u svoje ruke. Ovaj zanimljiv uradak koji progovara o značajnim životnim pitanjima ovjenčan je nagradom Cinekid za najbolji nizozemski film 2011., a namijenjen je djeci u dobi od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.
Kraj festivalskog tjedna donosi nam i reprize filmova iz glavnog programa, ali i jednu zagrebačku premijeru.
U kinu Europa u 15 sati ponovo gledamo Vulkan -dramu Rúnara Rúnarssona o posljednjem poglavlju ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu Reykjavika.
Program se nastavlja u 17 sati debitantskim dugometražnim uratkom Djeca Kinshase belgijskog redatelja Marca-Henrija Wajnberga. "Djeca čarobnjaci korijen su svih problema u Kinshasi", viče jedna žena dok istrčava iz svoje kuće i juri za djetetom. U ovom brzorastućem glavnom gradu Konga živi 30.000 djece optužene za čarobnjaštvo i izbačene iz svojih kuća. Da bi ubili vrijeme koje provode na najopasnijim ulicama svijeta, formiraju glazbeni sastav i zajedno, na instrumentima kojih se mogu domoći ili na raznim pokvarenim elektroničkim igračkama, maksimalno iskorištavaju okolnosti u kojima žive. Film je kombinacija dokumentarizma i fikcije – inspiriran nevjerojatnom pričom iz Kinshase u čijem je središtu skupina djece koju je društvo odbacilo, a oni se svojom sudbinom nose tako da formiraju rap bend.
U 20 sati službena je ceremonija zatvaranja 10. Zagreb Film Festivala i dodjela nagrada. Nakon ceremonije na rasporedu je omnibus Zagrebačke priče vol. 2 koji donosi novih šest zanimljivih priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu. Autori priča u omnibusu su Hana Veček, Aldo Tardozzi, Sara Hribar, Ivan Sikavica, Josip Visković te Radislav Jovanov Gonzo.

Kino Tuškanac u subotnje poslijepodne i večer donosi tri reprizne projekcije iz programa Moj 3. film: u 17 sati na rasporedu je Vila, treći film francusko-belgijskog redateljskog trojca - Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja – koji su već nagrađeni ZFF-ovim Zlatnim kolicima za prijašnje uratke Ledenjak i Rumbu. Vila je priča o neobičnom odnosu vile Fione i noćnog portira Doma, praćena nizom slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija.
U 19 sati bit će prikazan novi uradak ruskog redatelja i glumca Andreja Zvjagincea koji je za oba svoja ranija filma, Povratak i Izgnanstvo, nagrađen glavnom nagradom ZFF-a. Film Elena je psihološka drama o skromnoj ženi koju su očaj i majčinska briga za sina naveli da počini zločin, odnosno da ubije svog bogatog muža. Program u kinu Tuškanac završava projekcijom filma U svakom slučaju, Laurence produktivnog mladog kanadskog autora Xaviera Dolana. Spomenuti film epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola.

Dokukino KIC danas pak uključuje dva dokumentarca - Život u slikama i Čedo. Život u slikama uradak je izraelske redateljice Tamar Tal, a prati priču Miriam Weissenstein koja nije ni sanjala da će s 96 godina okretati novu stranicu u svom životu. No kad je fotografski studio Kuća fotografija – životno djelo njenog pokojnog supruga Rudija – bilo određeno za rušenje, čak i toj upornoj i beskompromisnoj ženi bilo je jasno da će joj trebati pomoć. Obiteljska tragedija zbližila je Miriam i njezinog unuka Bena te oni kreću na dirljivo putovanje koje sadrži i mnoge duhovite trenutke – putovanje koje zahtijeva puno ljubavi, hrabrosti i suosjećanja.
Potonji film domaćeg autora Nikole Strašeka Čedo već je premijerno prikazan u četvrtak; riječ je o dokumentarcu o čovjeku s margine čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka.

Za zabavu ove festivalske subote pobrinut će se dji confusiona: u kinu Europa nastupa dj Phillipe, dok će u kinu Grič muziku puštati Funk Guru.
Petak na ZFF-u: Od Islanda do Kinshase
snimio: Urednik
 Urednik
Petak na ZFF-u: Od Islanda do Kinshase
U kinu Europa u 15 i 17 sati na rasporedu su reprizne projekcije filmova Vadžda i Svi u našoj obitelji. Večernje projekcije pak donose debitantski film redatelja Rúnara Rúnarssona – Vulkan. Riječ je o drami koja se bavi posljednjim poglavljem ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu islandskog glavnog grada Reykjavika. Atmosferom i slojevitom karakterizacijom likova ovaj upečatljivi uradak podsjeća na filmove Mikea Leigha i Kena Loacha, a dosad je osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku. Vulkan će biti prikazan u 19.30 sati u kinu Europa.
Program se nastavlja u 22 sata filmom Djeca Kinshase u čijem je središtu skupina djece koju je društvo odbacilo, a oni se svojom sudbinom nose tako da formiraju rap bend. Ovaj debitantski dugometražni film belgijskog redatelja Marca-Henrija Wajnberga kombinacija je dokumentarizma i fikcije – inspiriran nevjerojatnom pričom iz Kinshase, glavnog grada Konga, Wajnberg je snimio igrani film koji u potpunosti uspijeva dočarati duh i strukturu spomenutog grada. Priča počiva na praksi učestaloj u raznim dijelovima Afrike – progonu djece koja se prethodno proglasi vješcima. Konkretno, u Kinshasi živi oko 30 tisuća djece optužene da su opsjednuta demonima te potom izbačene iz njihovih domova.

Večernje projekcije u kinu Tuškanac donose u 19 sati film Matea Gila Blackthorn te u 21 sat treći film Jana Cvitkoviča Arheo. Tvrdi se (iako nema dokaza) da su Butch Cassidy i Sundance Kid poginuli u sukobu s bolivijskom vojskom 1908. godine. U filmu Blackthorn, Cassidy je ostao živ te mirno živi pod imenom Blackthorn u zabačenom bolivijskom selu. Umoran je od dugog izbivanja iz SAD-a i želi vidjeti obitelj prije smrti. Stoga kreće na dugo putovanje kući. Posljednji film u novom programu ZFF-a Moj 3. film, Arheo, kontemplativna je drama o muškarcu, ženi i djetetu u bezvremenskom krajoliku. Troje ljudi koji se međusobno ne poznaju, a zajedničko im je da pokušavaju preživjeti, svatko na svoj način. Tako dolazi do njihovih susreta koji su isprva ispunjeni strahom, neprijateljstvom i nepovjerenjem, no različite situacije u kojima će se naći, polako ih zbližavaju.
U novozagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti također se prikazuju filmovi iz programa Velikih 5 te Moj 3. film: u 19 sati na rasporedu je francuski film Radijske zvijezde autora Romaina Levyja te potom u 21 sat U svakom slučaju, Laurence kanadskog autora Xaviera Dolana.

U kinu Grič u 14 sati te potom ponovo u 16 sati bit će prikazan estonski film Novi svijet redatelja Jaana Tootsena. Riječ je o filmu koji bilježi borbu aktivističke skupine Novi svijet protiv otvaranja cesta za automobile u centru Tallina. Predstavljajući nam skupinu mladih Estonaca čije aktivnosti inspiriraju mnoge u cijeloj zemlji, film govori o važnoj ulozi koju građanski aktivizam ima u suvremenom društvu. Retrospektiva filmova Michaela Glawoggera koja se odvija u 22 sata danas nam donosi njegov igrani uradak ovog autora, najpoznatijeg upravo po svojim dokumentarcima. Film prati Sebastianova lutanja otrcanim bečkim barovima i kafićima u potrazi za osebujnim tipovima s kojima bi se mogao poigrati što sugerira i sam naziv ovog provokativnog filma - Lov na žrtve.
Metodi Andonov autor je filma Nema ničeg boljeg od lošeg vremena čija se radnja odvija u velikom zapadnoeuropskom gradu koji podsjeća na Berlin. Tvrtka Zodiac angažira bugarskog superagenta Emila Boeva, a cilj joj je prikriti postojanje špijunske mreže. Boev je agent do srži, inteligentan, seksi i opremljen svim potrebnim naoružanjem, a potporu mu pruža privlačna asistentica Edit koja pak igra ona igra dvostruku igru. Film je uvjerljiv zbog svojeg "swinging sixties" stila, kao i zbog dinamične, drske, živahne kamere koja podsjeća na najbolje filmove Novog vala, a na rasporedu je u 18 sati u Plesnom centru. Na kasnijoj projekciji na istoj lokaciji, u 20.30 sati, na programu je Lovely Rita, redateljski debi Jessice Hausner koja je stvorila pošten i otkrivajući portret Rite, tvrdoglave i nepokorne tinejdžerice koja će uskoro postati žena. Njezino seksualno buđenje dovodi do intimnih odnosa s premladim školarcem i s prestarim vozačem autobusa. Njezina nastojanja da izađe iz usamljenosti i klaustrofobičnog okružja izoliraju je još više, sve dok jednog dana ona ne prijeđe crtu...
Dokukino KIC u petak donosi tri zanimljiva uratka: u 19.30 sati Moje ime je Janez Janša autora Janeza Janše koji je na Zagreb Film Festivalu doživio svjetsku premijeru te potom u 21.30 filmove Goli otok i Jahači ledenjaka. Goli otok tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito-Staljin od 1949.-1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbirovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kuteva i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst. Nakon projekcije film održat će se Q&A sa autorom Darkom Bavoljakom. Nizozemski dokumentarac Jahači ledenjaka autora Apa Verheggena i Svebora Kranjca priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island. Nakon projekcije film bit će održan Q&A sa autorima.

Popratna događanja danas uključuju Masterclass nagrađivanog danskog montažera Nielsa Pagha Andersena koji će održati predavanje Pripovijedanje u dokumentarnom filmu - oblikovanje karaktera, identifikacije i filmske magije. Predavanje će se održati u Dokukinu KIC u 17 sati. Prije predavanja, s početkom u 15 sati, prikazat će se višestruko nagrađivani dokumentarni film Tri sobe melankolije finske redateljice Pirjo Honkasalo iz 2004. godine koji je Pagh Andersen montirao.

Petak na Zagreb Film Festivalu završava uz dozu zabave i Vh1 Adria Party i uz zvukove DJ-a Critical LP u kinu Europa, te uz DJ-eve Eddyja Ramicha & Alena S. u kinu Grič.
Četvrtak na ZFF-u:  U svakom slučaju – na ZFF!
snimio: Urednik
 Urednik
Četvrtak na ZFF-u: U svakom slučaju – na ZFF!
Nakon repriznih prikazivanja Lore u 15 sati i Klipa u u 17 sati u kinu Europa, festivalski četvrtak obilježit će film Vadžda Haifaae al Mansur, prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac Žene bez sjene (2005.) utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kino-dvorana u zemlji, priskrbio naslovne stranice. Vadžda je njezin prvi dugometražni igrani film, a govori o desetogodišnjoj djevojčici iz predgrađu Rijada koja se odupire nametnutim obrascima ponašanja. Odmah nakon Vadžde na programu u 22 sata u kinu Europa igra Svi u našoj obitelji rumunjskog redatelja Radua Judea kojeg publika ZFF-a pamti po sjajnom kratkometražnom filmu Katodna cijev, ali i dugometražnom prvijencu Najsretnija djevojka na svijetu. Njegov drugi dugometražni film teška je drama s elementima anarhičnog humora koja govori o ljudskim karakterima i zloći uslijed raspada jedne obitelji.

U sklopu dokumentarnog natjecateljskog programa koji se odvija u kinu Grič, danas u 10 sati te ponovo u 20 sati može se pogledati film domaćeg autora Nikole Strašeka Čedo o čovjeku s margine čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka. Svjetska premijera filma Moje ime je Janez Janša konceptualnog umjetnika Janeza Janše na rasporedu je u 18 sati. Film nas upoznaje sa slučajem promjene imena koji je izazvao komešanje u Sloveniji i izvan nje. Godine 2007. tri su umjetnika pristupila konzervativnoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i službeno promijenila svoja imena u Janez Janša – ime vođe stranke i slovenskog premijera. Iako su ime promijenili iz osobnih razloga, granice između njihovog života i umjetnosti počele su nestajati, što se manifestiralo na brojne i neočekivane načine. Shvaćena kao umjetnički čin, ta promjena imena potaknula je brojna tumačenja u umjetničkim krugovima Slovenije i u inozemstvu, kao i među novinarima i u široj javnosti.

Nakon repriza filmova iz glavnog programa u kinu Tuškanac u 19 sati na rasporedu je jedan od omiljenih programa ZFF-ove publike - Velikih 5, koji nam danas donosi komediju Radijske zvijezde. Film je nastao je na temelju stvarnog iskustva francuskog novinara, scenarista i redatelja Romaina Levyja, a u središtu priče je stand-up komičar koji se nakon neuspjeha u New Yorku vraća u Pariz i zapošljava kao pisac skečeva za talk-show na radiju Blast.fm. Odmah u 21 sat na programu je novi film Xaviera Dolana, miljenika ZFF-ove publike. Sva tri Dolanova dugometražna igrana filma koja je snimio između devetnaeste i dvadesettreće godine prikazana su na festivalu u Cannesu. Za svoj debitantski Ubio sam majku dobio je brojne nagrade, ali i ZFF-ova Zlatna kolica. U svakom slučaju, Laurence epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola. Ovaj put film Xaviera Dolana gledamo izvan konkurencije, ali u sklopu programa Moj 3. film.
Program ZFF-a u MSU-u u 19 sati donosi reprizu Petog godišnjeg doba, nezaboravnu priču o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava. Odmah potom u 21 sat na rasporedu je film Reality proslavljenog talijanskog autora Mattea Garronea, priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Velikog brata. Reality je ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađena Grand Prixem.
Optužbe da Zapad planira invaziju na Istočnu Njemačku bile su jedna od izlika za gradnju Berlinskog zida. Film Kopiranje zabranjeno stigao je u istočnonjemačka kina u srpnju 1963. Postigao je velik uspjeh kod publike i poslužio je kao ideologizirana, ali ipak uzbudljivo snimljena ilustracija tih optužbi (koje, međutim, nikad nisu dokazane). Zaplet i Hansenov lik "uhode mira" (kako su u istočnonjemačkoj terminologiji nazivali Stasijeve špijune) očito su temeljeni na zapadnjačkom žanru, naročito kada je riječ o stilu, tonu i tempu filma. Ovu hladnoratovsku špijunsku priču gledamo u Plesnom centu u 18 sati. U 20.30 sati stiže nam prvi film austrijskog filmaša Götza Spielmanna Erwin i Julia, njegova potraga za drugačijim životom, vlastitim životom, stvarnim životom… A možda je to ipak film o gradu Beču.
Još jedan festivalski dan završavamo tulumima za koji će se u kinu Europa pobrinuti DJ Itch, a u kinu Grič zagrebački audio-vizualni kolektiv Trip To Zion.
Srijeda na ZFF-u: Humor, tragedija, ljepota i horo
snimio: Urednik
 Urednik
Srijeda na ZFF-u: Humor, tragedija, ljepota i horo
Nakon repriza filmova Djeca u 15 sati i Opaki kvart u 17 sati, u kinu Europa u 19,30 može se pogledati film Lore redateljice Cate Shortland. Ova slojevita priča smještena je u Njemačku na kraj 2. svjetskog rata koji je ujedno i kraj bezbrižnog djetinjstva 16-godišnje Lore čiji roditelji kao članovi SS-a završavaju u savezničkom zatvoru. U 22 sata prikazujemo i kontroverzni Klip nakon kojeg će se održati i razgovor sa redateljicom filma Majom Miloš.

Na Međunarodnom festivalu u Cannesu nagrađeni Reality još je jedna napuljska priča Mattea Garronea, redatelja filma Gomorrah. Junak Realitya običan je čovjek, glava obitelji i vodi svoju malu ribarnicu sa svom svojom napolitanskom energijom i veselošću, no zavidan onima malobrojnima koji su „uspjeli“ i postali slavni te se u potrazi za svojim mjestom pod zvjezdanim nebom prijavljuje na reality show Big Brother… Garroneova priča o „slavi“ prikazuje se u sklopu programa Velikih 5 i može se pogledati u kinu Tuškanac u 19 sati. Odmah nakon programa Velikih 5, u Tuškancu u 21 sat na rasporedu je Moj 3. film u sklopu kojeg se nešto više od mjesec dana nakon premijere u Veneciji može pogledati najnoviji uradak Jessice Woodworth i Petera Brosensa, poetični film Peto godišnje doba. U ovoj nezaboravnoj priči o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava, prikazani su humor, tragedija, ljepota i horor, i to nerijetko u jednoj sceni.

Program u kinu Tuškanac završava Kockicama – izborom kratkih filmova mladih hrvatskih filmaša. Festivalska srijeda donosi nam i zadnji dan Kockica na kojima ćemo moći pogledati filmove Petra Oreškovića, Gorana Ribarića i Hane Jušić.

Dokumentarni program u kinu Grič počinje već u 10 sati filmom Slaughtera Nicka za predsjednika. Film je nastao u kanadsko-srpskoj produkciji, a govori o nekoć velikoj televizijskoj zvijezdi Robu Stewartu kojeg sin prijavljuje na Facebook i ondje sa zaprepaštenjem otkrivaju da je on još uvijek popularan – u Srbiji. Nemajući pametnijeg posla, odlučuje otputovati u tu balkansku državu da bi utvrdio o čemu se radi. Robova davno zaboravljena glavna uloga iz dana njegove televizijske slave, Nick Slaughter – detektiv s konjskim repom i "galeb" s plaže iz američke TV serije Tropska vrelina (Sweating Bullets) – daleko je najpopularnija serija u povijesti srpske televizije. Ali stvar postaje još bizarnija – Stewart saznaje za prosvjede koje su studenti bili organizirali protiv bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića te da je Nick Slaughter postao simbol slobode i demokracije za taj pokret, koji je naposljetku doveo do Miloševićevog pada. Film se može pogledati i na projekciji u 20 sati.

U kinu Grič u 14 te odmah potom i u 16 sati igra Posljednji član Jonaha Bekhora o islandskom Muzeju falusa u kojem je sakupljen primjerak penisa svakog sisavca osim jednog – čovjekovog. Budući da na Zemlji ima tri milijarde muškaraca, ne može se reći da potencijalnih izložaka nedostaje. Film nas vodi kroz nevjerojatnu i komičnu potragu za potencijalnim davateljima od kojih je jedan čak spreman svoj primjerak darovati za života, samo da bi bio prvi. Izbjegavajući jeftine šale i dvosmislenosti, Posljednji član govori mnogo o muškoj psihi i pokušava odgovoriti na vječno pitanje: je li veličina doista važna?

Ruski glumac i redatelj Andrej Zvjagincev u svom novom filmu istražuje jednu od svojih središnjih preokupacija: opstanak prilagođenih, opstanak pod svaku cijenu, humanost i odlike ljudskosti. Elena je psihološka drama o skromnoj ženi koju su očaj i majčinska briga za sina naveli da počini zločin, odnosno da ubije svog bogatog muža. Odmah nakon ove projekcije u MSU-u koja je na rasporedu u 19 sati, u 21 sat na programu je film iz Velikih 5 - najnoviji uradak redateljice Andree Arnold. Orkanski visovi treći su dugometražni film britanske redateljice, a riječ je o adaptaciji jednog od najvažnijih romana 19. stoljeća autorice Emily Brontë. No, umjesto klasične romantičarske adaptacije s puno lijepih pejzaža redateljica stvara potpuno ogoljenu, radikalnu i nimalo romantičnu melodramu.

U iznimno bogatom filmskom repertoaru treba još izdvojiti i znanstveno-fantastičnu komediju Bomba je ukradena iz programa Europskog špijunskog filma iz vremena Hladnog rata te dokumentarno-igrane Modele – prvi film Ulricha Seidla, izazovan i razoran portret tri ambiciozna bečka modela. Oba filma su na programu u Plesnom centru, prvi u 19, a potonji u 21 sat.


Utorak na ZFF-u: od opakog kvarta do nogometnih bu
snimio: Urednik
 Urednik
Utorak na ZFF-u: od opakog kvarta do nogometnih bu
Treći dan festivala počinje jutarnjim projekcijama u 10.30 sati u kinu Tuškanac i traje sve do 23 sata. Deset sati do raja priča je o 38- godišnjem velikom, ali nježnom Dennisu koji nakon usamljenog života u Danskoj s opsjednutom majkom, ljubav svog života odluči pronaći u Tajlandu. Realistična atmosfera koja prati ovu iznimnu priču jak je adut filma. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu odmah je i osvojio nagradu za najbolju režiju u kategoriji drame, a na današnjem programu film se može pogledati u 15 sati u kinu Europa.


Odmah u 17 sati u kinu Europa na rasporedu je uradak autorskog dvojca Jonathana Daytona i Valerie Faris, koji su poznati po sjajnoj uspješnoj komediji Mala Miss Amerike. Ovaj put stiže nam njihov drugi film Ruby Sparks koji govori o Calvinu Weir-Fieldsu, nekadašnjem književnom vunderkindu s uspješnim prvim romanom, kojeg otada muči problem nedostatka inspiracije, pojačan lošim ljubavnim životom.

U dokumentarnom programu u kinu Grič u 18 sati na programu su Nogometni buntovnici u kojima neukrotivi Éric Cantona prikazuje nogometaše koji su se uspjeli oduprijeti dobu u kojem je biznis upotpunosti zasjenio sport. Njihova su imena Mekloufi, Sócrates, Pašić, Caszely i Drogba. Petorica nogometaša koja su se suprotstavila centrima moći i postala istaknutim vođama otpora, odnosno pobune čiji značaj nadilazi njihova sportska postignuća.

U 18.30 sati u kinu Tuškanac na rasporedu je novi film renomirane britanske redateljice Andree Arnold koju je časopis The Guardian nedavno uvrstio među deset najboljih redateljskih imena današnjice. Orkanski visovi nova su filmska adaptacija istoimenog romana književnice Emily Bronte, no umjesto klasične romantičarske adaptacije Arnold je snimila potpuno ogoljenu, radikalnu i nimalo romantičnu melodramu.
U 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti bit će repriziran film Vila iz programa Moj 3. film. riječ je o novom uratku francusko-belgijskog redateljskog trojca - Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja – koji su već nagrađeni ZFF-ovim Zlatnim kolicima za prijašnje uratke Ledenjak i Rumbu. Vila je priča o neobičnom odnosu vile Fione i noćnog portira Doma, praćena nizom slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija.
Posebnu pohvalu žirija u programu kanskog festila Un Certain Regard dobio je film bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić – Djeca. Ova potresna poslijeratna priča o bratu i sestri, sarajevskoj ratnoj siročadi, i njihovom životu svedenom na preživljavanje, u društvu koje boluje od tranzicijskih problema zbog sličnog socijalnog konteksta posebno je zanimljiva domaćoj filmskoj publici, a na repertoaru je 19.30 sati u kinu Europa.

U 21.30 sati u Dokukinu KIC bit će prikazan dokumentarac Vlakovi misli, a nakon projekcije istog uz Q&A pridružit će nam se autor, austrijski redatelj Timo Novotny.
Jednu drugu sumornu, ultra-realističnu sliku svijeta donosi nam i film Opaki kvart, prvijenac Bena Drewa, koji se odvija u londonskom Forrest Gateu i vrti se oko osam likova koji nastoje preživjeti na ulici. Ulogu naracije u filmu imaju pjesme s novog albuma nagrađivanog britanskog repera, pjevača i tekstopisca pod imenom Plan B koji je po objavljivanju zasjeo na vrh britanskih top ljestvica. Film Opaki kvart bit će prikazan u 22 sata u kinu Europa.

U isto vrijeme, u 22 sata u kinu Grič bit će prikazan film Francuska, evo nas! iz bogatog filmskog opusa renomiranog dokumentarista, Michaela Glawoggera, a izdvajamo i njegov Masterclass koji će se održati u Dokukinu KIC u 17 sati.

Filmska večer završava uz dozu zabave – sve posjetitelje u kinu Europa zabavljat će DJ Bronko, a u kinu Grič DJ Yesh.
Predbilježi se na novosti