• fotografije
 • fotografije
 • slike
 • najbolje slike
 • fototeka

Pravila korištenja


Evo nekih pravila koja bi ti trebala pomoći u korištenju Ptičice...Poželjno ponašanje

Poštuj tuđe autorsko pravo

... jer krasti od drugih je ružno, jaaaako ružno. :) Zato stavljaj samo fotografije koje si sam napravio. I, da, Ptičica je pretežno namijenjena fotografiji. Iako osim fotki možeš stavljati i druge tipove slika (ilustracije, dijagrame, i sl.), ako takav sadržaj prevladava u tvojoj galeriji, postoji mogućnost da ćemo ograničiti pojavljivanje spornih slika samo na tvoju privatnu galeriju.


Ne kradi fotografije s Ptičice

Fotografije na Ptičici su u vlasništvu autora i njihovo preuzimanje i korištenje nije dozvoljeno bez autorovog odobrenja.


Budi pristojan

Ptičicu koristi mnogo korisnika, koji imaju pravo ne slagati se s tvojim mišljenjem, koji ne vjeruju u ono što vjeruješ ti niti vide svijet tvojim očima. Stoga budi pristojan i poštuj druge u svojoj interakciji s njima (da, upravo kako su te roditelji učili :).


Povezuj slike s drugim siteovima

Svoje fotografije s Ptičice možeš ugostiti na drugim web siteovima. Stranice na drugim web siteovima na kojima ugostiš slike s Ptičice moraju imati vezu (link) na stranicu na Ptičici koja prikazuje tu fotografiju.
Nepoželjno ponašanje

Ne stavljaj sadržaj koji nije tvoj

Ovo uključuje tuđe fotografije i slike koje si skupio drugdje s Interneta.


Ne koristi Ptičicu za logotipe i bannere

Nemoj svoj račun koristiti za smještaj elemenata dizajna web stranica, ikona, smješka, avatara, bedževa i drugih nefotografskih elemenata.


Ne ugrožavaj druge korisnike Ptičice

Ne budi gnjavator! Gnjavatore nitko ne voli. Ptičica potiče prijateljstvo i druženje. Ona nije sredstvo za uznemiravanje, vrijeđanje ni plašenje drugih niti za lažno predstavljanje. Upotrijebi svoju energiju i širi pozitivnu vibru!


Ne koristi Ptičicu u komercijalne svrhe

Ptičica je site za osobnu upotrebu. Budući da je dajemo na besplatno korištenje, osjećali bismo se iskorištenima :( Prodaja proizvoda, usluga i ostalog kroz korištenje Ptičice zato nije dopuštena. Bilo koja druga komercijalna upotreba Ptičice i računa na Ptičici mora biti pismeno odobrena od strane autora Ptičice.


Ne koristi Ptičicu za nedoličan sadržaj

Ne budi zloćo! Ne bismo željeli da nam se Ptičica pretvori u porno site. Zato ne koristi Ptičicu za fotografije koje uključuju golotinju, genitalije ili intimne trenutke među partnerima u javnim zonama Ptičice.

Ako to ipak učiniš, tvoju galeriju ćemo učiniti privatnom i podsjetiti te na ova pravila. Ako ignoriraš naše upozorenje i nastaviš sličan sadržaj ostavljati javnim, prekinut ćemo tvoj račun bez upozorenja. Ovo se odnosi i na sličicu samog korisnika (avatar).


Ne stavljaj sadržaj koji nije legalan

Ako to učiniš, tvoj račun će biti izbrisan, a poduzet ćemo i prikladne akcije koje mogu uključivati prijavu nadležnim institucijama. Da, ne volimo pervertite, rasiste i kriminalce :)
Ocjenjivanje fotografija

Koju ocjenu dati?

 •   Umjetnički i tehnički savršeno
 •   Vrlo kvalitetna fotografija, ali mogla bi još mrvicu bolje
 •   Dobra fotografija, puno uloženog truda, ali traži još poboljšanja
 •   Neinspirativno i nezanimljivo
 •   Vrlo loša fotografija

Nekoliko stvari za razmisliti, prije nego ocjeniš fotografiju.

 • Ako nekome želiš dati lošu ocjenu iz razloga što je i one tebi dao lošu ocjenu, najbolje je da obrišeš komentar i ocjenu i ohladiš se malo :)
 • Ocjena ne bi trebala biti subjektivni dojam. Uz ocjenu napiši komentar koji je koristan i daje neki savjet kako poboljšati fotografiju.
 • Komentar i ocjena koji nisu laskajući mogu biti vrlo konstruktivni i korisni, ali pazi dobro da komentar sročiš na što ljubazniji i nježniji naćin. Zapitaj se kako bi se osjećao da netko na isti naćin prokomentira tvoju fotografiju.
 • Ocjeni fotografiju, a ne fotografa ili neki drugi komentar.
 • Ako fotografija već ima puno ocjena, onda razmisli da li tvoja ocjena i komentar donose nešto novo i vrijedno. Umjesto da ponavljaš nešto već rečeno produži dalje.
 • Najslabija ocjena je primjerena za fotografije koje su istinski loše, neprimjerene Ptičici ili trenutku.Ostalo

Drugi ljudi

Na Ptičici ćeš vidjeti svakakvog sadržja kojeg možeš smatrati i uvredljivim. Ako te neka fotografija vrijeđa, uvijek možeš otići sa stranice s tom fotografijom. Ako misliš da bismo se i mi trebali brinuti zbog takvog sadržaja, možeš nas kontaktirati mailom.


Povreda autorskih prava

Ako vidiš svoje fotografije u tuđim galerijama, nemoj paničariti. Vjerojatno je došlo do zabune i takvo ponašanje možda nije zlonamjerno. Prvo kontaktiraj osobu i pristojno je zamoli da ukloni tvoj sadržaj. Ako to ne upali, napiši nam mail (prema uputama za Prijavu povrede Zakona o autorskom pravu). Poduzet ćemo potrebne mjere.


Na koncu bismo željeli napomenuti kako nam nije namjera da ova pravila djeluju prijeteće i odbiju te od Ptičice. Željeli bismo samo uspostaviti neku vrstu kućnog reda kako bi korištenje Ptičice bilo ugodan doživljaj svim korisnicima.


Tvoja Ptičica

Početna stranica